Reke nadošle kod Kule Nebojša i na Adi Ciganliji 1Dunav Foto: Wikipedia

Zbog povišenog vodostaja Save, kod Kule Nebojša je zabranjen ulaz motornim vozilima, deo biciklističke staze na Adi Ciganliji već je pod vodom, ali nadležni uveravaju da, iako nivo reka svakodnevno nadolazi, ne očekuje se njihovo izlivanje.

U Obrenovcu se reka Sava već izlila van uobičajenih granica, ali nadležni uveravaju da se scenario iz 2014. godine neće ponoviti, te da građani ne treba da brinu.

JVP „Beogradvode“ izdalo je juče naredbu da se mere predostrožnosti uvedu ispod Kule Nebojša – na najnižoj tački Beograda. Ulaz motornim vozilima na ovom mestu je od tog trenutka zabranjen. Nadležni apeluju na građane da uklone automobile kako ne bi ostali zarobljeni pod vodom.

– Štab za vanredne situacije uveo je redovnu odbranu od poplava na vodnoj jedinici Beograd, desni nasip i obaloutvrda uz Dunav od Kule Nebojša do Bastiona Sv. Jakova. Biće zatvoren i desni nasip uz Savu od pepelišta TENT-a nizvodno – navodi se u saopštenju Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i kooridinaciju odnosa sa građanima.

Ipak, pored zabrana, nadležni uveravaju i da nema mesta za paniku i strah i da su preduzete sve mere za vanrednu odbranu od poplava, budući da će vremenske prilike narednih dana ići u korist smirivanju hidrološke situacije.

Vodostaj Save u Beogradu juče je bio 473 centimetra, a redovna odbrana od poplava proglašava se na 500 centimetara. Da Sava opasno nadolazi vidljivo je i na Adi Ciganliji gde je voda u marini preplavila biciklističku stazu.  Prema podacima RHMZ, vodostaj Save bi u petak trebalo da bude oko 503 centimetra, što je ipak daleko od granice vanredne odbrane od poplava na 600 centimetara.
Kada je Dunav u pitanju, on raste nešto umerenije – u Zemunu je trenutno na „koti 512“. U petak bi Dunav trebalo da dogura do 545, odnosno pet centimetara ispod granice redovne odbrane od poplava, a granica vanredne odbrane je na 650 cm. Prema procenama stručnjaka RHMZ, a na osnovu plana rada Đerdapa, nivo beogradskih reka podizaće se za oko desetak centimetara dnevno, ali ne bi trebalo da pređe granicu redovne odbrane od poplava.

Građani Obrenovca već zabrinuti

Dok nadležni uveravaju da je Beograd bezbedan, Sava je počela da se izliva u Obrenovcu. Šetalište kraj reke je poplavljeno,pa su građani zabrinuti da bi mogao da se ponovi scenario iz 2014. godine, kada su poplave opustošile ovaj grad. Ipak, predsednik Opštine Miroslav Čučković istakao je da je lokalni štab za vanredne situacije na terenu non-stop i da je u komunikaciji sa kolegama u okruženju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari