Umesto tri dana, koliko je do sada stručnjacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd bilo potrebno da dobiju rezultate ispitivanja kvaliteta vode, uskoro će im za to trebati svega dva do tri sata.

Naime, ova ustanova od vlade Japana dobila je donaciju za kupovinu PCR, najsavremenijeg uređaja za brzo dijagnostikovanje u oblasti mikrobiologije, ali i ekotoksikologije. Ugovor o donaciji vrednoj 58.900 evra juče su potpisali ambasador Japana u Beogradu Tadaši Nagai i direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Slobodan Tošović, koji se tom prilikom zahvalio donatorima na tome što su prepoznali njihove potrebe. Tošovićkaže da Zavod trenutno ima adekvatne aparate za dijagnostiku, a gde je potrebno brzo dijagnostikovanje koristile su se fizičko-hemijske metode, koje će sada zameniti novi aparat.

– Ovakav aparat većpostoji u pojedinim zdravstvenim institucijama u Srbiji, gde se koristi u humanoj medicini, za ispitivanje virusa, bakterija i parazita u brisevima. S obzirom na to da su njegove mogućnosti mnogo veće, prvi put u ovom regionu koristićemo ga u oblasti ekotoksikologije. Rezultati koji se mogu dobiti za samo dva do tri sata biće od velikog značaja naročito za vanredne situacije, kao što su poplave, klizišta, pucanje cevi i gde god se pojavi rizik od zagađenja vode za piće, rekao je juče, prilikom potpisivanja ugovora, direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje. On je dodao da se zahvaljujući ovom uređaju, i za najmanju količinu organskog porekla može postaviti dijagnoza. Prema rečima direktora Tošovića, uskoro bi trebalo da bude raspisan tender za nabavku ovog sofisticiranog uređaja, za čije će korišćenje u ekotoksikologiji zaposleni u Gradskom zavodu za javno zdravlje tek morati da se obuče u inostranstvu. Prema njegovim očekivanjima aparat bi u Zavodu mogao da se nađe pre proleća, a mesec dana nakon kupovine prvo će početi da se koristi u humanoj medicini, a potom i u ekotoksikologiji. Ministar zdravlja Tomica Milosavljevićizrazio je zahvalnost Vladi Japana, koja je i ranije pomagala zdravstvenom sistemu Srbije i dodao da je sasvim prirodno da onaj ko je najbolji u ovoj oblasti, prednjači sa savremenim aparatima za dijagnostiku.

Ambasador Japana Tadaši Nagai najpre je čestitao slavu Gradskom zavodu za javno zdravlje Svetu Petku, a zatim dodao da mu je izuzetno drago što narod Japana može na ovaj način da pomogne u prevenciji kontaminacije voda u Srbiji.

– Ovaj aparat donirali smo u okviru projekata za osnovne potrebe stanovništva, što će doprineti bržem otkrivanju zagađenosti vode, kako bi se na vreme reagovalo. Samo iz zdravstva finansirali smo 47 projekata u Srbiji. Od 1999. godine Japan je ekonomski pomogao Srbiju sa oko 200 miliona evra. Nadam se da će vam ovaj uređaj dugo koristiti, rekao je ambasador Japana.Ovaj aparat služiće za potrebe cele Srbije.

 

Voda sa česmi ispravna

Prema rečima Slobodana Tošovića, direktora Gradskog zavoda za javno zdravlje, Beograd je jedan od retkih gradova u Evropi gde se voda sa česama može piti bez problema.

– Preporučio bih Beograđanima da slobodno mogu da piju vodu iz beogradskog vodovoda jer je po kvalitetu dobra i higijenski ispravna, a kada to ne bude bila, mi ćemo objaviti. U saradnji sa Vodovodom redovno vršimo kontrole pijaće vode. Svakodnevno sedam ljudi izlazi na teren i dnevno imamo 50 uzoraka. Na godišnjem nivou bude 12.000 uzoraka. Kontrolišemo površinske, podzemne, kao i vode iz sistema za tretman – rekao je Tošović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari