Roditelji ne žele da premeste decu u drugu školu 1Foto: Miroslav Dragojević

Priča o gašenju Osnovne škole „Stari grad“ ponovo je aktuelizovana nakon deset godina. Naime, ideja je da se na adresu Herceg Stjepana 7 na Dorćolu preseli Sportska gimnazija, koja ima rok do početka septembra da se iseli iz prostora Vojne gimnazije, gde se do sada nalazila.

Sa ovom odlukom se ne slažu roditelji đaka iz škole „Stari grad“ pa su tim povodom našoj redakciji dostavili otvoreno pismo.

Roditelji tvrde da se iza najave Skupštine grada da će usvojiti dokument o racionalizaciji škola u Beogradu, krije nesposobnost nadležnih da reši prostorno pitanje Sportske gimnazije.

– Kakva je to racionalizacija kada se jedna deca zamenjuju drugom u istom prostoru. Naša deca treba da pređu u neuporedivo lošije uslove a svoju školu prepuste drugim đacima. Da li su neka deca važnija od druge? Da li je jedan od razloga možda i atraktivna lokacija? Pa ćemo uskoro umesto škole imati velelepni oblakoder ili tržni centar? Izgleda da se gradska uprava malo pogubila zaboravljajući da đaci, roditelji i nastavnici, ukratko građani, nisu krompiri u džakovima koji se mogu lako prebacivati – navodi se u otvorenom pismu roditelja.

Kao razlog za gašenje Osnovne škole „Stari grad“ nadležni navode mali broj učenika. Naime, oni tvrde da školu koja se prostire na 5 000 kvadrata pohađa samo 170 učenika i da pored ogromnih troškova za komunalije, zgrada stoji praktično neiskorišćena.
Međutim, roditelji tvrde da mali broj đaka koji se pominje kao razlog zatvaranja škole nije potpuno istinit.

– Nasa zgrada ne zvrji prazna, kako se moglo čuti, već tu svakodnevno pored naše dece boravi i 400 đaka baletske škole. Pre petnaest godina smo pomogli gradu da reši problem nedostatka prostora baletske škole Lujo Davičo i otvorili im naša vrata. NJihova deca dele sa nama prostor i to bez nadoknade iako su nadležni drugačije tvrdili. Kada pričamo o školi Stari grad moramo da napomenemo da postoji jednosmenski rad, odeljenja nisu velika što omogućava da se nastavnik posveti svakom đaku, stepen tolerancije na različitost je visok, škola je bez nasilja, romska deca su integrisana u obrazovni sistem, deca sa posebnim potrebama se prihvataju kao ravnopravna itd. To su inače ciljevi koje je Ministarstvo prosvete objavilo u svojoj strategiji razvoja obrazovanja do 2020. godine – podsećaju roditelji dece koja pohađaju školu „Stari grad“.

Sportska gimnazija do sada je delila objekat sa Vojnom gimnazijom na Senjaku ali joj je, zbog planiranog proširenja kapaciteta, gostoprimstvo uskraćeno. Još jedan veliki problem Sportske gimnazije, pomalo apsurdan, jeste što ona nema svoju fiskulturnu salu. Čelnici grada zbog toga smatraju da je razlog preseljenja potpuno racionalan i ekonomičan, jer će Beograd time uštedeti 5 miliona dinara koliko se do sada izdvajalo za iznajmljivanje fiskulturne sale.

Ipak, roditelji đaka škole u Herceg Stjepana 7 ovakav potez gradske uprave i Ministarstva prosvete smatraju sramnim i u pismu podsećaju ministra i njegove pomoćnike šta im je posao.

– Oni kao da su zaboravili da im je posao da brinu o napretku obrazovanja. Umesto toga, pretvorili su se u birokratske aparatčike koji se bave prebrojavanjem rebara radijatora i brojem rolni toalet papira. I tako će ovaj ministar prosvete biti upamćen u istoriji kao „onaj ministar koji je zatvarao škole“! Nepismeni knez Miloš Obrenović je otvarao škole i liceje po Srbiji a ovdašnji ministar ih zatvara. Šta li će pomoćnica ministra za osnovno obrazovanje reći svojim kolegama u školi u Mionici koja takođe ima manje od 400 đaka, kada neko zakuca i na njihova vrata? Ili misle da su oni izuzetak – pitaju nezadovoljni roditelji.

Potpisnici otvorenog pisma zahtevaju od gradske uprave i Ministarstva prosvete hitno zaustavljanje zatvaranja škole tokom raspusta kao i da u septembru zvanično budu obavešteni o predlogu za racionalizaciju školskog prostora i kriterijuma na osnovu kojih je predlog donet. Takođe, roditelji predlažu pokretanje javne rasprave na kojoj bi sve zainteresovane strane iznele svoje viđenje situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari