Program sakupljanja E-otpada u osnovnim školama Vračara sproveden je kako bi se podigla svest kod školske dece o štetnosti elektronskog i električnog otpada (stare baterije, kompjuterske komponente, sijalice, mobilni telefoni i slično). Projekat NVO Urbana ekologija pod nazivom „I mi recikliramo E-otpad“ podržala je Gradska opština Vračar na konkursu za finansiranje projekata nevladinih organizacija u 2010.


– U cilju edukacije učenika o tome šta je E-otpad i kako treba postupati sa njim odštampano je i podeljeno 1500 flajera, „Vodiča za sakupljanje E-otpada“ učenicima šest osnovnih škola sa teritorije GO Vračar. Za 120 učenika, predstavnike GO Vračar i aktiviste NVO organizovana je poseta Reciklažnom centru „S.E.Trade“, gde su posetioci na licu mesta videli šta se dešava sa E-otpadom, kako se u automatizovanom procesu razdvajaju komponente i kako se šalju na dalju reciklažu – kaže Ljiljana Marjanović, menadžer ovog projekta.

Organizovana su i sakupljanja E-otpada u svih šest škola. U ovoj akciji sakupljeno je 1,5 tona E-otpada. Najviše su sakupile OŠ „Sveti Sava“ (788 kg) i OŠ „Vladislav Ribnikar“ (522 kg). Drugo mesto su osvojile OŠ „Petar II Karađorđević“ sa sakupljenih 94 kg i OŠ „Jovan Miodragović“ sa 49 kg, dok su treće mesto podelile OŠ „Svetozar Marković“ i OŠ „Siniša Nikolajević“ sa prikupljenim simboličnim količinama.

Učenici OŠ „Vladislav Ribnikar“ su išli u preduzeća u blizini škole i sakupljali E-otpad. Ovakvi rezultati su najbolji pokazatelji efikasnosti projekta u podizanju svesti učenika o pravilnom postupanju sa E-otpadom. E-otpad je elektronski i električni otpad. E-otpad je opasan, ali njegove komponente mogu biti reciklirane i tako korišćene kao izvor novih sirovina. Neinformisanost javnosti o opasnosti E-otpada ima za posledicu ugrožavanje zdravlja ljudi i zagađenje životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari