Resavska ulica i deo Bulevara kralja Aleksandra biće pušteni u saobraćaj 26. avgusta, rekao je sinoć gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, prilikom obilaska radova u Resavskoj ulici.


– Radnici „Balkan gradnje“ uradili su svoj posao pre roka. Prvi rok je bio 1. oktobar, pa smo ga skratili na početak septembra, a sada će to biti pet dana pre prvog septembra što nama, s obzirom na povratak ljudi u Beograd, mnogo znači. Ova ulica imaće isti broj parking mesta, mogućnost skretanja udesno, kako se ne bi čekalo na uključenje u Bulevar, sa tramvajima i šinama koji će imati mnogo manje vibracija. Kada nam stignu novi tramvaji onda ćemo moći da se zaista pohvalimo da imamo i potrebnu tramvajsku mrežu i nova šinska vozila – rekao je Dragan Đilas. On se zahvalio svima koji su radili na ovom poslu, vrlo često i u tri smene da bi sve bilo gotovo pre prvog septembra, izvođačima, Agenciji za investicije i Sekretarijatu za saobraćaj, koji su kako je rekao od Resavske napravili novu ulicu.

Gradonačelnik Đilas podsetio je i da su u toku radovi u Požeškoj i da se ona radi u najbržem tempu. Kao i da je pri kraju završetak projekata za Bulevar kralja Aleksandra i da će, po završetku tendera biti potrebno oko šest meseci da i ova ulica dobije potreban izgled. Sve šine nalaziće se u sredini Bulevara, što će omogućiti bolju protočnost saobraćaja i više mesta za parkiranje.

Obnova Resavske počela je sredinom aprila. Radove izvodi preduzeće „Balkan gradnja“, a vrednost investicije je 321,8 miliona dinara, od kojih je 300 miliona obezbeđeno iz kredita Evropske investicione banke, a 21,8 miliona iz gradskog budžeta.

Radovi obuhvataju rekonstrukciju tramvajskih koloseka, kontaktne mreže, kolovoza, trotoara, sanaciju tramvajske okretnice „Tašmajdan“, odvodnjavanje, katodnu zaštitu i rekonstrukciju komunalne infrastrukture. Ovaj posao deo je projekta obnove grada Beograda, koji se realizuje od 2005. godine. Taj projekat podrazumeva obnovu 33 kilometra tramvajske mreže, rekonstrukciju Južnog bulevara, Partizanskog puta, poteza od Slavije do Žičke i izradu projekta upravljanja saobraćajem.

Obnova grada Beograda

U okviru projekta obnove grada Beograda, do sada je završena rekonstrukcija Nemanjine ulice, dvanaest mostovskih konstrukcija na Autokomandi i tramvajska pruga od Veterinarskog fakulteta do kružnog toka, potpuna rekonstrukcija Južnog bulevara od Maksima Gorkog do Ustaničke. Završena je obnova 3,7 kilometara tramvajske mreže u ulicama Proleterske solidarnosti, Milutina Milankovića i Milentija Popovića u Novom Beogradu. Sredstvima iz ovog programa obnovljen je i Stari železnički most sa tramvajskom prugom i prilaznim saobraćajnicama, tramvajska pruga u Savskoj ulici, kao i Bulevar vojvode Mišića od „Gospodarske mehane“ do Savske ulice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari