Šapić otvorio česmu kralja Aleksandra u Lisičijem potoku, na godišnjicu atentata u Marselju 1Printskrin Studio B

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, u ostavci, otvorio je obnovljenu česmu u Lisičijem potoku, gde je nekada vodu voleo da pije kralj Aleksandar I Karađorđević, ubijen u Marselju.

Šapić, koji vodi izbornu kampanju, zasnovanu na identitetskoj i politici socijalnih olakšišca, prilikom otvaranja održao je kratki govor u kome je najavio da će se za iste vrednosti zalagati i ako bude dolazio tu sledećeg maja, kao ponovo izabrani gradonačelnik Beograda.

„Nemojte da zaboravite da iako smo ovde prisutni različitih shvatanja, stranaka i opredeljenja, da smo svi ovde naši, zaboravimo li to neće nas biti“, rekao je Šapić.

Posebno je istakao da je mesto Lisičiji potok mesto koje je posle Drugog svetskog rata postalo stratište „boljševičko-komunističkog terora“, na kome su stradali ideološki neistomišljenici, te da se decenijama iz dogmatskih i finansijskih razloga, prethodne vlasti nisu usuđivale da obnove mesto poznato kao Kraljeva česma.

Naveo je i da je česma obnovljena istim kamenom kako i kada je prvi put ozidana 1936.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve i monarhističkih udruženja građana, a kako je rečeno, prestavnika je poslala i kraljevska kuća Karađorđević.

Aleksandar I Karađorđević, jugoslovenski kralj, ubijen je 9. oktobra 1934. u Marselju, prethodno je 1929. suspednovao Ustav, uveo diktaturu i zabranio Komunističku partiju.

U atentaru je ranjen i potom preminuo francuski ministar spoljnih poslova Luj Bartu.

Prema zvaničnoj verziji, atentat su izvršili makedonski secesionisti uz pomoć hrvatskih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari