Šarčević šalje inspekcije u OŠ "Svetozar Miletić" (VIDEO) 1

Umesto mere koju je za danas najavo ministar prosvete, kojom bi se rešila situacija u skoli, Mladen Šarčević je jutros u školu poslao inspekciju za internu reviziju finansija.

„U školi im je pojašnjena situacija – da nema rukovodstva koje bi primilo inspekciju, da nema đaka ni nastave, kao i da su u toku protesti, te je inspekcija odustala od dolaska“, saopštili su iz Saveta roditelja pre nekoliko sati.

Trenutno, u školi je republička prosvetna inspekcija, koja se pojavila u 13:45.

„I dalje ne znamo šta je „mera“ koju je za danas najavio resorni ministar. Ali znamo da su u ovom trenutku u školi Bogoljub Lazarević na čelu republičke prosvetne inspekcije, neki inspektori i nekolicina roditelja. Ceo kolektiv je izašao iz škole i stoji ispred. Nisu dali nikakvo obrazloženje za svoj dolazak“, kažu iz Saveta škole.

Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra, pokušao je da se obrati okupljenim roditeljima sa porukom o nezakonitostima ali je izviždan.

Inspekciju je sačekao novopostavljeni v. d. direktora, a zaposleni nisu bili obavesteni o njihovom dolasku.

U dvorištu škole je i državni sekretar Marko Milenković, koji je okupljenim roditeljima pokušao da objasni da je „Ministarstvo u pravu i da je zakon prekršen“. Savet roditelja kaže da ne zna šta se dešava i koja je svrha njihovog dolaska.

„Pitamo se šta su radili predstavnici Ministarstva danas u školi? S obzirom da ministar ne komunicira sa nama i da je i „meru“ najavio u medijima, pitamo se da li je ovaj događaj ta mera, šta je u stvari ovaj događaj predstavljao i da li ćemo sve odgovore dobiti u medijima?“, kažu predstavnici roditelja.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vcqpBWaMUP4]

Nakon odlaska predstavnika Ministarstva i prosvetne inspekcije, Savet roditelja je održao još jedan sastanak. U saopštenju postavljaju nova pitanja. „Da li su posete dve inspekcije najavljena mera ili je ministar mislio na nešto drugo što će nam do kraja dana tek saopštiti?“

„Podsetićemo da pravni tim Saveta roditelja od samog početka govori o nezakonitostima u radu Republičke prosvetne inspekcije. Naše je pitanje po čijem nalogu je došla Republička prosvetna inspekcija, po ministrovom ili svom? Da li je onda Republička inspekcija iznad ministra?“, pitaju roditelji. 

“ Od samog početka govorimo da se borimo za opstanak odlične škole, a Ministarstvo nas svojim postupcima svakim danom uverava da je njen opstanak istinskih ugrožen. Posle dvadeset dana posetu inspekcija smatramo kao upotrebu sile i dodatni pritisak kako na roditelje tako i na zaposlene. Umesto da se Ministar pozabavi nezakonitostima u radu Republičke prosvetne inspekcije zbog čega naša deca ne idu u školu  on ponovo demonstira silu. Ako mu ne odgovaraju naša rešenja koja smo mu ponudili (sva u skladu sa zakonom) neka ponudi svoje rešenje za situaciju ali koje će biti temeljeno na zakonu, a ne da šanje inspekcije“, dodaje se u saopštenju. 

Savet je poručio da će u dogovoru sa roditeljima učenika škole predložiti nastavak borbe za opstanak škole, a sinoć se nekoliko stotina roditelja opet okupilo ispred škole, na novom sastanku. Simbolično, roditelji i zaposleni su oko zgrade škole napravili „lanac“, držeći se za ruke, da bi pokazali kako „čuvaju svoju školu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari