Sednica Grada sutra, dnevni red bez smene Malog 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Sednica Skupštine Grada održava se sutra s od 10 sati, posle jednog odlaganja, neizvesnosti oko novog datuma, i spekulacija o tome da li se odlaže zbog zahteva Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” da se na dnevni red uvrsti smena gradonačelnika Siniše Malog.

Iz Inicijative za Danas navode da insistiraju da Mali treba da snosi odgovornost rušenja u Hercegovačkoj, koje ni posle više od godinu dana nije rasvetljeno, projekta “Beograd na vodi”, ali i mnogih drugih odluka koje nisu u interesu građana Beograda.

– “Beograd na vodi” je samo primer katastrofalne politike koju ova gradska vlast na čelu sa Sinišom Malim vodi. Od divlje gradnje na Savskom nasipu, preko problema u novobeogradskim blokovima do najaktuelnijeg požara na deponiji u Vinči, koji nije ugašen ni posle mesec dana. Sve su to posledice odluka gradonačelnika – smatraju članovi inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”.
Odbornici će, umesto o smeni Malog kako traži Inicijativa, odlučivati o uslovima za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta, urbanističkim planovima, programu za suzbijanje ambrozije, projektu javno-privatnog partnerstva za gradski prevoz i postavljanju stanica za iznajmljivanje bicikala.

Na dnevnom redu je i osnivanje Privrednog društva „Fajnal for”, pridruživanje Grada Asocijaciji gradova „Eurocities”, saradnja sa Šangajem i Moskvom, dodela naziva parku na Novom Beogradu – Park Republike Argentine, kao i Predlog za podizanje spomen-biste Vuka Bojovića.
Pred odbornicima će se naći i izmename odluke o Gradskoj upravi i predlog za ukidanje OŠ „Stari grad” a razmatraće i pravo na naknadu dela troškova za boravak dece u privatnim vrtićima kao i odluku o oglašavanju na teritoriji Beograda.

Ni reči o požaru u deponiji u Vinči

Osim što će odbornici odlučivati o dodeli sredstava udruženjima iz oblasti zaštite životne sredine i programu za suzbijanje ambrozije, nije predložena nikakva rasprava o problemu požara na deponiji u Vinči. Čelnici grada u prethodnim danima uveravali su da problem i “nije toliki kolikim ga predstavljaju pojedina sredstva informisanja” te da će očekuju da će uskoro “ceo potez oko žarišta biti zatrpan i da dima više neće biti” kao i da nema prekoračenog zagađenja vazduha. Takođe su obećali da bi višedecenijska situacija na ovoj deponiji mogla biti unapređena uskoro, kada se prikupe ponude za izgradnju fabrike za preradu otpada. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari