Turistička organizacija Beograda pripremila je za ovu godinu četiri nova programa razgledanja grada, i to: Bogomolje Beograda, Šetnja kroz antički Singidunum, Topčider i Avala. U vezi sa programom Bogomolje Beograda u TOB-u ističu da se na prostoru Beograda susreću tri monoteističke religije svetskog značaja i da prisustvo mnogih bogomolja i verskih zajednica čini Beograd kosmopolitskim gradom.


Maršruta ovog programa je: Saborna crkva, sinagoga, crkva svetog Petra i Bajrakli džamija. Polazak će biti svakog prvog četvrtka u mesecu, ispred Saborne crkve (u sezoni april-oktobar) u 11 časova. Šetnja kroz antički Singidunum ima maršrutu od Trga Republike, preko Studentskog trga, Beogradske tvrđave, Lapidarijuma, Velikog barutnog magacina, Biblioteke grada (Rimska dvorana). Polazak će biti nedeljom u 11 časova ispred Palate Albanija (april-oktobar).

Maršruta programa Topčider obuhvata najznačajnije lokacije (Konak kneza Miloša, Topčiderski park, Miloševa česma, Crkva svetih apostola Petra i Pavla, Crkveni konak, česme, Mašin majdan, Spomenik Arčibaldu Rajsu…). Polazak: svake prve nedelje u 11 časova (april-novembar) od Konaka. Za sva tri navedena programa jezici su srpski i engleski, trajanje 120 minuta (Topčider 60 minuta), a cena 200 dinara. Prodaja karata je u TIC Terazije (podzemni prolaz kod Palate Albanija). Program Avala (15 kilometara od Beograda) ima maršrutu koja obuhvata najznačajnije objekte od Rasadnika Avala, Izvor-česme Sakinac, Avalskog tornja, Planinarskog doma – Mitrovićev dom, Spomenika sovjetskim vojnim veteranima i Spomenika neznanom junaku, Planinarskog doma Čarapićev brest. Polazak: svake druge nedelje u mesecu u devet časova, autobuska stanica na uglu Katićeve i Birčaninove ulice. Obilazak traje do 15 časova, a cena je 300 dinara. Svi ovi programi promovisani su na Sajmu turizma u Beogradu.

Grad odmora

Grad Beograd predstavio je turističku ponudu u nekoliko segmenata. U okviru projekta „Dunav – reka saradnje“, predstavio se kao grad na rekama, na jedinstvenom mestu ušća Save u Dunav, sa perspektivom evropske metropole na Dunavu. Srpska prestonica pokazala se i kao „city break“ destinacija, pogodna za kratke vikend odmore, kao grad izletišta i mesta za odmor, sport i rekreaciju.

Kategorisani privatni objekti

U Beogradu je kategorisano 169 stambenih privatnih jedinica sa 349 ležajeva za izdavanje turistima.

– Otvaranjem Srbije prema Evropi i ukidanjem viznih režima, sve veći broj turista dolazi u Srbiju. Naši hoteli većinom ne mogu zadovoljiti sve goste, prvenstveno zbog cena, a kategorizovani privatni objekti su svima pristupačni. Beogradski kategorizovani objekti su takvih standarda da zadovoljavaju i poslovnog čoveka i mlade ljude. Svi su zadovoljni uslugama i kada se vrate u svoje zemlje, preporučuju ih prijateljima. Uradili smo i brošure o privatnom smeštaju u Beogradu, koje gosti mogu naći u svim informativnim centrima – kaže Stanija Višekruna, zamenica sekretara za privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari