Međunarodno takmičenje u simultanom rešavanju šahovskih problema održano je juče u OŠ „Sveti Sava“ na Vračaru. Internešnal sloving kontest (ISC) održano je peti put i na njemu je istovremeno učestvovalo 40 gradova, uključujući i Beograd, iz 26 zemalja sveta.

Prema rečima direktora OŠ „Sveti Sava“ Dejana Stankovića, ovogodišnji kuriozitet jeste to što se ovo takmičenje prvi put održava u našoj zemlji na nivou juniora.

– Odazvao se veliki broj dece i omladine. Prijavilo se oko 40 učesnika od sedam do dvadeset godina, koji spadaju u kategoriju juniora. Ovde se nalaze učenici ne samo naše škole i Vračara, veći deca iz škola sa teritorija drugih opština. Takmičenje se odvija u dva nivoa, a svaki traje po dva sata. Zanimljivo je da se takmičenje u isto vreme odvija u 26 zemalja, svi su povezani internetom i šahovski problemi su isti za sve. Naša deca, koja su ovde prisutna, takmiče se sa vršnjacima iz celog sveta – rekao je Stanković.

Milorad Branković, predsednik Šahovskog kluba Delfin, koji je i jedan od organizatora turnira, istakao je da je deci ovim putem omogućeno da podstaknu svoju kreativnu inteligenciju. Zbog toga što se igranjem šaha razvijaju pažnja, koncentracija i memorija. On je dodao da će se u saradnji sa opštinom Vračar koja je podržala turnir, i beogradskim školama, potruditi da ovo takmičenje postane tradicionalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari