Dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj 7 posetili su juče predstavnici opštine Savski venac i uručili im Frikomove sladolede, bojanke, čitanke i druge knjige, a ceo događaj ulepšala je pozorišna trupa „Dnevna soba vila i vilenjaka“ sa svojom predstavom.


Član opštinskog veća Vladimir Radosavljević rekao je da je ovo jedna u nizu akcija kojima opština pomaže ugroženim žiteljima iz ove opštine.

– Ovoj deci mnogo toga nedostaje, tako da smo želeli da im barem jedan dan učinimo zanimljivijim i da ih animiramo. Takođe, želeli smo da im olakšamo boravak. Deca su oduševljena vilama i kostimima koje glumci nose. Naravno, da se uvek obraduju sladoledu, međutim, ipak je predstava ta koja na njih ostavlja dublji utisak i koje se duže vreme sećaju. Za one nešto starije obezbedili smo knjige i bojanke koje će doprineti da razvijaju kreativnost, uče i čitaju – rekao je Radosavljević. On je dodao da su proteklih nedelja posetili Dom „Drinka Pavlović“ i decu u bolnici u Tiršovoj ulici, a slične posete najavio je i za ubuduće. Kako je istakao, za ovakve akcije i pomoć najugroženijima opština je iz svog budžeta izdvojila više od milion dinara.

Gordana Stanić, pedagog u stacionaru Doma, kaže da su u ovoj ustanovi zadovoljni saradnjom sa opštinom. Prošle godine Dom je dobio opremu za dvorište, koja pomaže u razvijanju motornih funkcija kod dece koja imaju poremećaj u razvoju. Stanićeva je navela da u ustanovi trenutno boravi oko 150 mališana, a raduje to što se broj nezbrinute dece iz godinu u godinu smanjuje.

– Svako dete ima pravo na porodicu i najčešće deca od nas idu u hraniteljske porodice, ali nije ni mali broj onih koji budu usvojeni. Takođe, ima slučajeva gde se dete vrati u svoju biološku porodicu – rekla je Stanićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari