Autobusi na liniji 56, zbog velike količine vode, juče tokom pre podneva nisu mogli da voze podvožnjakom i Ibarskom magistralom, već su vozili preko naselja Vidikovac. Ekipe JKP „Vodovod i kanalizacija“ očistili su slivnik pa su autobusi vraćeni na redovnu trasu oko 10.40, rečeno je listu Danas iz dispečerskog centra JKP „GSP – Beograd“.


Iz Vodovoda i kanalizacije navode da su njihove ekipe izašle na teren i odgušile i očistile slivnik, koji je bio zatrpan raznim otpadnim materijalom, i napominju da su to najčešće lišće, granje, papir, kese ili zemlja, koji su bili naneseni bujicom vode usled padavina.

– Ovo je veoma čest problem na ovoj lokaciji, jer prljavštinu koja se nalazi na ulicama usled atmosferskih padavina, voda ponese do slivnika i dolazi do zagušenja. Jedina mera bezbednosti je redovno čišćenje ulica od otpadnog materijala, kao i dobro nivelisanje ulica prilikom asfaltiranja radi slobodnog oticanja vode u slivnike bez zadržavanja po ulici u obliku bara – ističu iz Vodovoda i kanalizacije. Sektor kanalizacione mreže JKP BVK, kako objašnjavaju, redovno i preventivno održava slivnike, a JKP „Gradska čistoća“ mora prilikom čišćenja da vodi računa da se materijal sa ulica ne nanosi na slivnike i tako blokira njihovo funkcionisanje.

– U periodu proteklih obimnih atmosferskih padavina prijavljen je veći broj zagušenih slivnika jer su količine padavina bile mnogo veće od kapaciteta projektovane kanalizacione mreže. Slivnici ne mogu tako brzo da apsorbuju veću količinu vode koju nanose pljuskovi i potrebno je oko 10 do 15 minuta da se voda povuče – navode iz ovog preduzeća i dodaju da poplave nisu bitno uticale na rad i funkcionisanje kanalizacionog sistema, jer su ekipe BVK u vanrednoj situaciji bile dežurne na terenu i intervenisale po prijavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari