SSP: Odmah pokrenuti postupke na osnovu podataka BIRN-a zbog nelegalnih kvadrata 1Foto: SSP

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas od javnog tužioca da odmah pokrene krivične postupke po službenoj dužnosti protiv Siniše Malog, Gorana Vesića, Zorana Radojičića, Aleksandra Šapića, Nemanje Stajića, Sonje Božović zbog sumnje da su oštetili budžet za više od milijardu evra i omogućili investitorima da se protivzakonito okoriste.

Potpredsednica Gradskog odbora SSP Beograd Ana Gođevac rekla je da je ključno pitanje da li su, i ako jesu koliku korist su od toga stekle osobe u državnim organima.

„Stranka slobode i pravde godinama je ukazivala na nezakonitosti u radu Nemanje Stajića, nakon čega je on smenjen i vodi se istraga protiv njega“, kazala je ona i dodala da se u bazi koju je u utorak objavio BIRN nalazi nekoliko stotina zgrada u Beogradu koje su nelegalno ozakonjene.

Prema njenim rečima, jasno je da se to nije desilo slučajno, već da iza toga stoji organizovana kriminalna grupa u nizu različitih gradskih, a u nekom slučaju i republičkih organa.

„Tim radnjama je oštećen budžet, a Beograd urbanistički masakriran. Ne samo da su građani trpeli dok su se zgrade gradile, već ni infrastruktura ne može da izdrži takvu prekomernu gradnju i ostala je trajna šteta“, istakla je Gođevac.

Kako je naglasila, posledice „urbanističkog haosa“ koji je aktuelna vlast dozvolila nelegalno, tek će se videti u godinama i decenijama koje dolaze.

„Da stvar bude gora, Goran Vesić sada predlaže ‘masovnu legalizaciju’, ne samo za građane koji zakonito na legalizaciju čekaju godinama, nego i svim investitorima, kojima do sada nisu dali legalizaciju protiv zakona, a koji će opet imati enormnu dobit“, poručila je Gođevac.

Osim toga, tvrdi ona, Vesić želi da dozvoli poklanjanje državne zemlje investitorima, „kao da je ovo zemlja investitora, a ne građana ove zemlje“.

Gođevac je najavila da će SSP da pokrene to pitanje u gradskoj Skupštini i da zahteva informacije nadležnih iz Sekretarijata za poslove ozakonjenja i za poslove inspekcije o svakom pojedinačnom objektu u bazi koju je objavio BIRN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari