Transformatorska stanica „Beograd 20“ biće završena do kraja 2015. godine, a to je projekat koji je izuzetno važan za naš grad jer će doprineti stabilnom snabdevanju električnom energijom, ali i za celu Srbiju, zaključak je jučerašnjeg obilaska gradilišta ove trafostanice u Mirijevu kojem su prisustvovali gradonačelnik Dragan Đilas i ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović.

Obilasku su prisustvovali i Aleksandar Obradović, v.d. direktora JP „Elektroprivreda Srbije”, Zoran Rajović, direktor PD „Elektrodistribucija Beograd”, i Nikola Petrović, generalni direktor JP „Elektromreža Srbije”.

– U prethodne četiri godine urađeno je dosta malih trafostanica koje su omogućile da građani imaju stabilno snabdevanje električnom energijom, ali bez završetka ovog projekta ne postoji mogućnost da se Beograd razvija i ide napred, ni u privrednom, ni u bilo kom drugom smislu. Bilo je dosta problema u realizaciji ovog projekta, pre svega zbog razvoja samog grada i projekata koji su rađeni pre 30 godina. Svi su pokazali najveće moguće razumevanje za građane i njihove zahteve da trafostanica bude što dalje od njihovih kuća. Većina njih jeste bespravno građena, ali u njima žive ljudi i ne možemo ih tek tako rušiti – istakao je Đilas.

Prema njegovim rečima, pronađena je nova lokacija i urađeni su novi projekti, što je poskupelo samu izgradnju.

– Ostaje još rešavanje problema izgradnje dalekovoda, koja će morati da se izvede na teritoriji opština Zvezdara i Grocka i verujem da ćemo svi zajedno doći do rešenja. Tako ćemo krajem 2014. i u 2015. godini moći da kažemo da Beograđani i privreda Beograda imaju stabilno snabdevanje električnom energijom, na evropskom nivou – rekao je gradonačelnik. Zoran Rajović je istakao da će se ovim projektom rešiti problem napajanja električnom energijom centralnih gradskih zona, a biće ostvareno i značajno smanjenje gubitaka u njenom prenosu. Nikola Petrović je podsetio da su do sada završeni građevinski radovi na trafostanici i izgrađen je pristupni put, nabavljena je kompletna oprema za postrojenje snage 400 kilovolta i izvode se elektromontažni radovi visokonaponske opreme na postrojenju snage 110 kilovolta.

Trafostanica „Beograd 20” će doprineti pouzdanijem napajanju centralnog i severoističnog dela Beograda i podunavskih opština, gde živi više od 600.000 stanovnika. Do kraja 2014. biće pušteno u pogon postrojenje snage 110 kilovolti i deo transformatorske stanice, a ceo objekat i dalekovod snage 400 kilovolti biće završeni do kraja 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari