Stanari Bežanijske kose protiv izgradnje spalionice: "Ugrozila bi životnu sredinu" 1Foto: Inicijativa Bežanija ostaje, Kosa prkosi

Stanari Bežanijske kose protive se izgradnji spalionice, koja uskoro treba da bude puštena u rad, jer bi, kako tvrde, ugrozila životnu sredinu.

Kako je za FoNet izjavila Roberta Vasović iz Inicijativa Bežanija ostaje, kosa prkosi, već postoji određena lokacija za groblje kućnih ljubimaca

„Na Bežanijskoj kosi, po Detaljnom urbanističkom planu iz 2004. godine postoji lokacija određena za Groblje kućnih ljubimaca, ali bez spalionice. Ona je kasnije ubačena, oko 2018. projektom SIP i dodatnom dokumentacijom, ali studija o uticaju na životnu sredinu nikad nije urađena, jer Sekretarijat za ekologiju grada Beograda smatra da nema potrebe“, rekla je Vasović.

Ona je navela da groblje nije problem, već spalionica-kafilerija.

„Ovo obuhvata zeleni pojas u srcu Bežanijske kose. Na samo 200 metara od prvih zgrada, 250 od novog vrtića, a u krugu od jednog kilometra su i dve škole, tri državna vrtića, pet privatnih obdaništa, Pijaca, Kvantaška pijaca, mnoštvo poslovnih objekata, teretana, teniskih terena, koji su udaljeni na 50-100 metara od spalionice“, rekla je Vasović.

Ona je ukazala da je zakonom zabranjeno da se ovakav objekat pušta u rad u naseljenom mestu i da je čak propisano da i uticaj vetra igra značajnu ulogu u raznošenju smrada, isparenja i kancerogenih jedinjenja na naseljeno mesto.

Dodala je da su ugroženi i Zemun, Ledine, Radio far, blokovi Novog Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari