Stanari Dedinja zabrinuti zbog klizišta 1Foto: Beta/Milan Timotić

Stanari ulica Banjički venac, Goleške, Rajka Mitića i Generala Pavla Jurišića Šturma najavili su danas da će se na javnoj sednici Komisije Skupštine grada Beograda za planove usprotiviti da u bloku između tih ulica bude izgrađen stambeni objekat sa 95 stanova, jer se radi o klizištu, staroj i već sada nefunkcionalnoj infrastrukturi.

Jedna od stanarki Mira Petrović podsetila je u izjavi FoNetu da je javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije bloka između ovih ulica bio otvoren od 31. maja do 29, juna, ukazujući da se ovaj plan donosi tokom leta na koji su stanari podneli prigovor sa više od 500 potpisa.

Mi danas pokušavamo da stavimo da znanja da je opasno bilo šta raditi na terenu Gemaksa, jer je to veliko klizište, objasnila je Petrović.

Kako je precizirala, cela padina je klizište i može doći do obrušavanja, tako da su sve okolne ulice zaintersovane za ovo pitanje.

Infrastruktura je već loša…sve je već u lošem stanju, a mi treba da dodamo objekat sa 95 stanova i 300 stanara, što je potpuno suicidalno, upozorila je Petrović.

Prema njenim rečima, na potezu na kojem su otvoreni i zatvoreni teniski tereni, sada je predviđeno podizanje stambenog objekta, bez ikakvog sportskog sadržaja.

I da nije klizište, imali bismo primedbe, jer to ne odgovara detaljnom planu Dedinja, predočila je Petrović.

Kako je napomenula, to je prenapučeno, postoji drugi raspored po zakonu, i na tako malom prostoru ne bi trebalo da bude toliki broj stanova.

Njen komšija Bojan Ivanović rekao je da je vojska još 1984. i 1985. godine, kada je gradila svoje komplekse, konstatovala da se radi o klizištu, granično stabilnom delu padine, i odustala od izgradnje na tom delu.

Uslovi koji su dali Beogradski vodovod i kanalizacija govore da je to prepterećena kanalizaciona infrastruktura, što za posledicu već sada ima izlivanje upotrebljenih i atmosferskih voda na Autokomandi i kod Šarene kapije na dnu Banjičke šume, ukazao je Ivanović.

Vodovod i kanalizacija navode da više niko ne može da se priključi na ovakvu kanalizacionu mrežu, ali je gradski Sekretarijat za urbanizam, odnosno Komisija za planove grada, prema njegovim rečima, odlučila da, prilikom izrade plane, dalje ne sarađuje sa Beogradskim vodovodom i kanalizacijom.

Ivanović je podsetio na maj, kada su bile velike kiše, da je plavila Autokomanda, „bili smo u vodi do članaka“, ali je, uprkos tome, glavni gradski urbanista Marko Stojičić doneo zaključak da se ne sarađuje sa vodovodom i kanalizacijom.

Kako je objasnio, oni neće da šire infrastrukturu, nego samo da se priključe na postojeću.

Prostor između ulica Banjički venac, Goleške, Rajka Mitića i Generala Pavla Jurišića Šturma, odnosno nekadašnji sportski kompleks Gemaks, nedaleko od stadiona“Rajko Mitić“, iz stečaja je prodat kompaniji Green bay.

Ta kompanija, u većinskom vlasništvu privrednika Nebojše Šaranovića, naručilac je plana detaljne regulacije, kojim menja namenu zemljišta kako bi gradila stambeno-poslovni kompleks sa više od 20.000 kvadratnih metara, od čega 13.640 kvadrata stambenih objekata i 4.420 kvadrata komercijalnih sadržaja.

Time bi, na 1,56 hektara obuhvaćenih planom u blizni Banjičke šume, broj stanova sa osam porastao na 95, stanovnika sa 24 na 294, dok bi broj zaposlenih bio smanjen sa 40 na 30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari