Romske porodice iz nekadašnjih neformalnih naselja „Belvil“ i „Gazela“, koje su nakon iseljenja smeštene u kontejnerska naselja, u naredne dve godine dobiće stanove. Ovo je rezultat partnerstva Grada i Evropske unije, koja je uključena u socijalnu inkluziju Roma na teritoriji Beograda.


Naime, u naselju Makiš juče je, na Svetski dan Roma, potpisan Protokol o saradnji o učešću Grada u realizaciji projekta stambenog zbrinjavanja romskih porodica iz nekadašnjih neformalnih naselja, koji se finansira iz IPA fondova. Kao svoj doprinos, Evropska unija je, preko UNOPS-a, izdvojila 3,6 miliona evra iz predpristupnih IPA fondova, kako bi se trajno rešio stambeni smeštaj 202 porodice, koje su trenutno smeštene u pet novoformiranih kontejnerskih naselja. Protokol su potpisali gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i menadžer Kancelarije UNOPS-a Grem Tindel.

Gradonačelnik se najpre zahvalio na donaciji koju je Grad dobio uz veliko zalaganje Vensana Dežera i Evropske komisije.

„Zahvaljujući ovim sredstvima Evropske unije 202 porodice dobiće stanove u zgradama koje ćemo zajedno izgraditi u naredne dve godine, čime će pitanje njihovog smeštaja biti zauvek rešeno. To je jedna od najvećih donacija koje je Grad dobio“, rekao je Đilas. On je istakao da je Grad u prethodne četiri godine dosta uradio za Rome koji su živeli u neformalnim naseljima u Beogradu. „Obezbedili smo smeštaj za 303 porodice, 1.389 ljudi dobilo je lična dokumenta, lične karte i zdravstvene knjižice, socijalnu zaštitu, a od 650 socijalnih stanova koje smo izgradili i uselili, 191 stan su dobile romske porodice, od toga 91 porodica iz naselja kod ‘Belvila’ i ispod mosta ‘Gazela’ i 100 porodica koje su živele na drugim mestima u gradu. U školu je krenulo 411 dece, mnogo radimo sa njima da nastave sa svojim obrazovanjem jer jedino ako završe školu, imaju šansu da se zaista integrišu u društvo i da žive drugačije. Posao u našim javnim komunalnim preduzećima dobilo je 27 Roma i mi ćemo nastaviti da radimo sve što je u našoj moći da im pomognemo, imajući u vidu da je budžet grada u odnosu na razvijene gradove u Evropi nekoliko desetina puta manji“, kazao je Đilas.

Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, rekao je da je Svetski dan Roma još jedna prilika da se Romima omogući bolje uključivanje u širu društvenu zajednicu.

„Sama poruka nije dovoljna, već moramo raditi da bi se stvari dešavale. Zato sam srećan što sam ovde sa gradonačelnikom Đilasom i što potpisujemo projekat koji će omogućiti stalaAn krov nad glavom za 200 porodica. Grad Beograd će obezbediti lokacije za gradnju, a mi sredstva. Uz to, važno je i da se nastavi rad u romskim naseljima, da deca nastave da idu u školu i imaju podršku školskih i zdravstvenih asistenata. Grad Beograd je naš veoma dobar saradnik i partner na ovom projektu i istovremeno pozivam i ostale lokalne samouprave da se uključe u slične programe“, rekao je Dežer.

Romi i dalje trpe posledice siromaštva

Zaštitnik građana Saša Janković čestitao je sugrađanima romske nacionalnosti njihov dan, 8. april i ocenio da brzina integracije Roma u društvene tokove nije zadovoljavajuća. „Iako ima pojedinačnih primera da se životni uslovi najugroženijih Roma poboljšavaju, Romi generalno i dalje trpe posledice generacijskog siromaštva i diskriminacije i nema mesta zadovoljstvu napretkom u brzini integracije Roma u uobičajene društvene tokove“, naveo je između ostalog Janković u pisanoj izjavi. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari