Sportska studentska dvorana, atletske staze, teniski centar, rekonstrukcija 20 sportskih centara, 46 stadiona i bazena… bile su samo neke od najava šta će sve glavnom gradu ostati nakon Letnje univerzijade, koja se sledeće godine održava u prestonici. Međutim, Univerzijada se približava, a u Beogradu nije rekonstruisan nijedan bazen, stadion ili dvorana, a izgradnja novih objekata moraće da sačeka neku drugu priliku.

Letnja univerzijada 2009. godine bila je retko dobra šansa da se u gradu rekonstruišu stari, nikad obnavljani, sportski objekti, da se izgradi nekoliko novih dvorana i hotela. Međutim, dosadašnji šlamperaj u organizaciji Univerzijade uništio je ovu sjajnu priliku.

Zbog smanjenja budžeta ove sportske manifestacije sa 200 na 50 miliona evra, sa spiska za rekonstrukciju „ispali“ su i neki značajni gradski sportski centri. Međutim, direktori tih ustanova, koji su se poslednjih meseci angažovali u pripremama za rekonstrukciju, o tome nisu čak ni zvanično obavešteni.

Na primer, SC „Pinki“ je potpisao ugovor sa „Univerzijadom 2009“, kojim je predviđena kompletna rekonstrukcija, pomalo i nerealna, po najvišim standardima FISU. Međutim, nakon kresanja budžeta, iz medija se moglo saznati da je „Pinki“ nestao sa liste objekata, a takmičenje u odbojci prebačeno u Inđiju. Ljude u ovom sportskom centru o tome niko nije zvanično obavestio. Posao je stopiran, mada je sa Mašinskog fakulteta stigao gotov projekat rekonstrukcije. Njima niko nije rekao da od radova nema ništa. Predsednik Skupštine malih akcionara SC „Pinki“ Dragan Stojkovićizjavio je da su sve nade polagali u rekonstrukciju objekta pre „Univerzijade“, što je bio jedini način revitalizacije ovog velikog sportskog potencijala.

Podsećanja radi, kada je svojevremeno u Zagrebu održana „Univerzijada“, glavni grad Hrvatske odlično je profitirao. Doduše, činjenica je da je za „Univerzijadu“ u Zagrebu 1987. godine, izdvajala čitava tadašnja SFRJ, ali Zagreb je nakon „Univerzijade“ 1987. godine značajno sređen. Ovo svetsko takmičenje u glavnom gradu Hrvatske donelo je novu košarkašku dvoranu, plivalište „Mladost“, veslačku stazu „Jarun“, Omladinski kulturni centar i dva nova hotela. Obnovljeno je je 220 fasada u strogom centru grada, sređeni su studentski domovi i uređen centralni gradski trg. Kad su Zagrepčani posle dve decenije sveli račune, ova manifestacija pokazalo se da im je ova manifestacija donela dobit u vrednosti današnjih 330 miliona evra.

Odigravanje teniskog turnira na Univerzijadi 2009. bilo je predviđeno u SC „Milan Gale Muškatirović“ (bivši „25. maj“ na Dorćolu). Pošto je i ovaj objekat brisan sa spiska, jedina mu je šansa da obnovi teniske terene kroz i prvi ATP turnir u Beogradu, koji je najavljen za sledeću godinu. A šta će biti sa bazenom, koji je u ruševinama većviše od godinu dana, nije poznato.

Od „Univerzijade“ su najviše očekivali studenti, koji su mislili da će nakon takmičenja konačno dobiti svoju dvoranu. Ono čemu su se najviše radovali je izgradnja nove studentske dvorane, koja je trebalo da bude na Bežanijskoj kosi. Dvorana neće biti izgrađena i svi koji rade u univerzitetskom sportu razočarani su.

Od 61 objekta najavljenog za rekonstrukciju ili izgradnju, otpalo je njih 12. Rekonstrukcije neće biti u sledećim objektima: Stadion „Borča“, Hala „Obrenovac“, SC „Pinki“, SC „Voždovac“, SC „Lazarevac“, RC Ada Ciganlija, FK „Obilić“, SC „Makiš„, Hala „Slodes“, SC „Milan Gale Muškatirović“, SC „11. april“, Srednja medicinska škola „Pančevo“.Odustalo se od izgradnje atletskog centra, teniskog centra i studentske dvorane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari