Osmi eko kamp „Sačuvajmo Dunav” koji se održava u okviru tradicionalne proslave Međunarodnog dana Dunava, na Velikom ratnom ostrvu, danas je završen, a ove godine okupio je 21 studenta sa 17 fakulteta iz raznih krajeva Srbije. Oni su, od 13. do 22. jula, imali priliku da steknu nova iskustva i znanja i dobiju praktične savete kako da doprinesu zaštiti i očuvanju eko-sistema. Studentski kamp organizovali su Republička direkcija za vode Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Coca-Cola sistem u Srbiji.


– U cilju održivog korišćenja reke Dunav danas, kao i za dobrobit budućih generacija, važno je da studenti shvate da je saradnja više sektora neophodna. Nadam se da će studenti ostati u kontaktu, jer nakon završenih fakulteta, bez obzira gde budu radili važna je mreža poznanstava i dobra saradnja svih struka i sektora – izjavila je Nataša Milić, v.d. direktora Republičke direkcije za vode.

Tokom trajanja kampa studenti su imali priliku da slušaju zanimljiva predavanja stručnjaka i predstavnika vladinog i civilnog sektora. Organizovane su praktične radionice na različite teme, obilasci postrojenja za preradu voda, a studenti su se tokom deset dana trajanja kampa nadmetali u izradi studije slučaja.

– U saradnji sa sjajnim predavačima i mentorima, studenti imaju priliku da postave nove inicijative za očuvanje životne sredine i ponosni smo što već godinama delimo iskustva sa mladim posvećenim ljudima koji će u budućnosti dati suštinski doprinos ambijentu u kome poslujemo i živimo- kazala je Jovana Tufegdžić, predstavnik Coca-Cola Sistema u Srbiji.

Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji naglasila je da značaj vode još uvek nije dovoljno shvaćen u svesti većine građana.

– Upravo zbog toga zadatak svih nas je da kroz realizaciju ovakvih projekata, edukujemo nove generacije i skrenemo pažnju na značaj voda, doprinoseći podizanju svesti opšte javnosti o njenoj zaštiti. Bitno je da na odgovoran način upravljamo vodama, kao i da imamo bolje zakone i da njihova primena bude efikasnija – navela je Dimovićeva.

Međunarodni dan Dunava

Međunarodni dan Dunava se obeležava u 14 evropskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, zaštiti druge najveće evropske reke na čijem slivu živi 80 miliona ljudi. Svake godine broj partnera, gradova i građana koji su uključeni u kampanju je sve veći, a poruka o važnosti racionalne upotrebe vodenih resursa stiže do sve većeg broja ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari