U prostorijama opštine Zvezdara već tri godine radi Kancelarija za besplatnu pravnu i psihosocijalnu pomoć žrtvama nasilja u porodici. Vrata ove kancelarije otvorena su utorkom, sredom i četvrtkom od 16 do 18.30, a odziv građana, kako smo saznali je veliki. Dolaze kažu, iz celog Beograda, ali i iz nekih drugih gradova.


– Imali smo situacija kada nam se žrtve nasilja jave, jer ne znaju kome da se obrate. Zato smo pre godinu dana oformili koordinaciono telo koga čine predstavnici svih relevantnih institucija sa kojima se sajstajemo jednom mesečno. Za sada smo jedina opština u Beogradu koja je potpisala protokol o postupanju u slučaju nasilja u porodici – kaže za Danas Lejla Ruždić, koordinator Kancelarije za besplatnu pravnu i psihološku pomoć opštine Zvezdara.

– Ponekad ostanemo i do 22 sata, što pokazuje koliko stranaka imamo, mada bih volela da ih je manje. Ima žena koje i po 17 godina trpe nasilje od muža i pri tom izrađaju po troje dece. Tužno je čuti i roditelje koji po deset puta dođu, žale se, plaču jer trpe nasilje od svoje odrasle dece. Savetujem ih koje mogućnosti imaju po pravnom osnovu, ali ni sama ne znam šta bih u toj situaciji radila, to je zaista strašno – priča Lejla.

Rukovodilac Centra za socijalni rad Zvezdara Željka Poluga objašnjava da zlostavljanja u porodici ima dosta i da ga je bilo i ranije samo što je poslednjih godina primećeno da se žrtve sve više ohrabruju da prijave nasilje i javno o tome govore. Ona navodi da je važno da se ovom problemu sveobuhvatno priđe i da se tretira tako da žrtva oseti zaštitu i vidi način da izađe iz kutka zlostavljanja.

Sa tom namerom, nedavno je potpisan i Protokol o međusektorskoj saradnji u procesu zaštite žrtava nasilja u porodici na području opštine Zvezdara koga su potpisali predsednik GO Zvezdara, predsednici aktiva direktora zvezdarskih osnovnih i srednjih škola, Predškolske ustanove Zvezdara, Doma zdravlja Zvezdara, Centra za socijalni rad Zvezdara, policije, Trećeg opštinskog suda, Trećeg opštinskog javnog tužilaštva, gradskog organa za prekršaje i Autonomnog ženskog centra. Ovaj protokol samo je deo projekta „Povežimo zajednicu“, a trebalo bi da doprinese efikasnijem radu relevantnih institucija na rešavanju problema nasilja u porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari