Sve komunalne službe spremna za „ledene dane” 1Foto: Beoinfo

Sva gradska komunalna preduzeća spremna su za predstojeće „ledene dane“ i ne treba očekivati nikakve probleme u funkcionisanju komunalnog sistema Beograda, rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijevć tokom današnjeg obilaska Zimske službe JKP „Beograd -put“, a prenosi Beoinfo.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda temperatura narednih dana biće celog dana i noći ispod nule.

– Ovo nije prvi put da se Beograd suočava sa takvim situacijama, sve gradske službe koordinisano rade. Sinoć smo imali prve padavine, ali ono što je nama ključno za funkcionisanje grada jeste to što su jutros sve ulice prvog i drugog prioriteta očišćene. Na tome zahvaljujemo ljudima iz „Beograd-puta” jer su profesionalno i dobro noćas uradili svoj posao. Sve linije gradskog saobraćaja jutros nesmetano rade, nije bilo zastoja, što je bitno za funkcionisanje grada – rekao je Nikodijević prilikom obilaska Zimske službe JKP „Beograd-put”.

On je naglasio da će gradska komunalna preduzeća tokom „ledenih dana” biti u pripravnosti i održavati komunalni sistem grada.

– Imaćemo povećan broj dežurstava, kao i timove za hitne intervencije jer se očekuje da može doći do pucanja instalacija i kvarova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, ali mi smo spremni za takve situacije. U najkraćem mogućem roku ćemo otklanjati kvarove i prevenirati moguće kvarove. JKP „Beograd-put” će naravno imati ključnu ulogu jer u ovom trenutku ne sme da dozvoli da se saobraćajnice zalede i mora da obezbedi normalnu prohodnost vozila javnog gradskog prevoza. Preventivno smo delovali tokom prethodne noći, a tako ćemo raditi i tokom današnjeg dana i noći i verujem da ćemo bez većih poteškoća prebroditi najavljene niske temperature – rekao je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada apelovao je na sugrađane da svojim odgovornim odnosom daju doprinos da svakodnevni život u gradu protiče uobičajeno i bezbedno.

– Još jednom apelujem na građane da urade svoj deo posla, a dovoljne količine soli smo podelili opštinama i mesnim zajednicama kako bi građani mogli da očiste trotoare ispred svojih kuća i lokala. Kada svako uradi svoj deo posla, onda ovako najavljene niske temperature neće predstavljati problem – naglasio je Nikodijević, istakavši da je Grad Beograd spreman, da ima sve što je neophodno za funckionisanje Zimske službe, kao i da „Beograd-put” ima dovoljne količine kalcijum i natrijum-hlorida i dovoljan broj vozila specijalizovanih za ovakve prilike. 

Sve komunalne službe spremna za „ledene dane” 2

Vozila Zimske službe JKP Beograd – put

Prema najavama, tokom večeri i naredne noći temperature će biti u minusu, koji će biti konstantan do sledećeg četvrtka.

Direktor JKP „Beograd-put” Ivan Tejić rekao je da prema Operativnom planu Zimske službe postoji obaveza, naročito u ovakvim uslovima, da se preventivno posipa so, jer je to najvažnije kako bi se sprečilo stvaranje leda na kolovozima.

– Juče je na površini od 15 miliona kvadratnih metara u prvom i drugom prioritetu posuto oko 150 tona soli. Ta so je posuta preventivno pre početka padavina i sačuvala nas je od stvaranja leda na kolovozima do prestanka padavina i ranih jutarnjih sati. U Beogradu to radimo svake godine i daje efekte. Potrošnja soli mora biti praksa u celoj Srbiji, a ne samo u Beogradu, jer malo košta, a daje velike rezultate. Do jutros smo bili u četvrtom stepenu angažovanja sa 81 kamionom, 32 multikara, 14 utovarnih mašina i četiri vilija, a od 7 sati smo u trećem stepenu angažovanja i tako ćemo nastaviti i tokom noći – naveo je Tejić i ponovio da su putevi i prvog i drugog prioriteta očišćeni, te da se nastavlja održavanje kako se kolovoz ne bi zaledio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari