Tajvan poklonio minibus Ustanovi za decu i mlade u Sremčici 1

Predstavništvo Tajpeja u Budimpešti poklonilo je Ustanovi za decu i mlade u Sremčici minibus pridruživši se tako projektu Make-A-Wish Suverenog Reda Malte u Republici Srbiji.

Na ceremoniji u Beogradu 9. decembra šef predstavništva Tajpeja Tao Ven-lung objasnio je da je poklanjanje odlika kulture Tajvana. Tajvan je svojevremeno bio primalac pomoći iz inostranstva, a sada tajvanska vlada i nevladine organizacije rade na tome da pomažu ljudima širom sveta, objasnio je Tao.

Alberto di Luka, ambasador Suverenog Reda Malte u Srbiji, rekao je da je minibus bio na vrhu liste želja ustanove iz Sremčice. Di Luka je rekao da je želja ispunjena zahvaljujući Tajvanu. On je takođe istakao da lično ima prijateljske veze sa Tajvanom duge 30 godina.

Direktorka Ustanove za decu i mlade u Sremčici Aleksandra Trifković je, zahvalivši se darodavcima, rekla da će minibus služiti za prevoz dece do škola, sportskih hala i zdravstvenih ustanova.

Ustanova ima 300 štićenika, rekla je Aleksandra Trifković, a to su uglavnom deca i mladi sa problemima u mentalnom razvoju. O njima svakodnevno brine 118 profesionalaca, uključujući zdravstveno osoblje.

“Sa Ministarstvom zdravlja Srbije razgovarali smo o projektu Make-A-Wish 2017. Mi možemo osigurati da doktori iz Tajvana dođu u Srbiju da pomognu deci, ili da pošaljemo decu tamo”, rekao je Di Luka.

Tao je dodao da bi predstavništvo u Budimpešti učinilo najviše što može da pomogne, s obzirom na to da Tajvan ima razvijen sektor zdravstvene zaštite, uključujući i hirurgiju.

Projekat Make-A-Wish je Suvereni Red Malte u Srbiji pokrenuo 2015. Cilj je pomoći deci u više srpskih opština koje su 2014. pretrpele velike poplave. Deca su izražavala svoje želje koje su potom pregledali stručnjaci. Kada je sačinjena konačna lista želja, Suvereni Red Malte je krenuo da traži sponzore.

Prošle godine je tajvanska vlada, pridruživši se projektu, mladim srpskim studentima poklonila 65 mauntinbajkova, dvoja kolica i 300 stolica i stolova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari