Traži se rešenje za parking 1

Stanari koji su vlasnici stanova u legalno i planski izgrađenom naselju Pet solitera na Vidikovcu, već nekoliko dana su u protestu, jer su saznali sa će ostati bez parkinga i zelene površine koji bi trebalo da pripadaju tim zgradama, kada je taj prostor otkupila kompanija Lidl.

Građani su tokom okupljanja ove nedelje zaustavili saobraćaj na Vidikovcu i zahtevali od nadležnih iz Grada rešavanje njihove situacije, a kako Danas nezvanično saznaje, u susret će im izaći kompanija Lidl koja je spremna da nađe rešenje koje bi odgovaralo građanima, a koje će možda uključiti ustupanje dela te površine od 3.000 metara kvadratnih Gradu, pod uslovom da se na njemu izgradi parking.

Naime, Lidl je taj prostor kupio od privatne kompanije, a nevolja je što su građani tek kada se javio ovaj problem saznali da su ostali i bez parkinga na DTD Ribarstvo, da zgrade koje su nikle na njihovom glavnom parkingu više ne mogu da se ruše jer su legalizovane, da njihovo šetalište pod lipama nije šetalište već buduća ulica pod asfaltom, a da je jedini park koji imaju zapravo „komercijalna zona“ koja će uskoro biti „privedena nameni“ kao i da neki soliteri nisu uknjiženi.

„Lidl“ je otkupio zemljište od privatnog vlasnika, firme TUŠ iz Slovenije, koja je imala obavezu da obezbedi 159 parking mesta. Međutim, oni koji su dužni da vode računa o interesima građana i da se taj uslov i dalje ispunjava to jednostavno ne čine.

Grad Beograd je ponovo pokušao da problem umesto da reši zapravo ponovo gura pod tepih. U daljoj preprodaji taj uslov se izgubio. Da stvar bude gora ispostavilo se da ni taj park „u papirima“ kao i sve ostalo nije park već zona za izgradnju stambeno-poslovnih objekata. Javna zelena površina između ulice i šetališta je takođe predviđena da se asfaltira- kaže za Danas samostalni odbornik Skupštine opštine Rakovica Dejan Jovanović

On navodi da je Vidikovac planski projektovano i po svim pravilima struke izgrađeno naselje. Prema broju stanovnika su projektovane i javne površine i parkinzi.

– Međutim, krajem 90-ih pa nadalje vlast na svima poznat način prodaje javne površine svima koji su spremni da plate za to. Tako su na javnim površinama, parkovima i parkinzima sagrađene višespratnice i zgrade. Normalno je da se sada problem pojavio- kaže Jovanović.

On objašnjava da je firma „DTD Ribarstvo“ koja se nalazi u neposrednoj blizini, svoju zgradu izgradila, opet, na javnoj zelenoj površini, a da je kasnije i ogradila praking koji je prisvojila. „Kao što se i može pretpostaviti Grad Beograd je izgubio i taj spor pred sudom, a to svi mi plaćamo tako što nam komunalije poskupljuju“, kaže Jovanović.

On navodi da „ovo nije prvi problem na koji je naišao Lidl na opštini Rakovica, jer je pre nekoliko godina ta kompanija odustala od kupovine zemljišta „diskutabilnog“ porekla“

– Pre nekoliko godina su zvaničnici Opštine pokušali da nasamare Lidl prodajući im zemljište čije je poreklo nejasno, čuvene fantomske firme „Zapadna Srbija“, gde je na predlog Opštine Rakovica ta kompanija trebalo da sagradi prvi prodajni objekat u Srbiji- objašnjava Jovanović, i dodaje da je nakon neuspešnog pokušaja pokretanja te teme na Skupštini a na kraju i obaveštavanja Lidla, ta kompanija odustala od kupovine zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari