U centralnim opštinama 30 reciklažnih ostrva 1Foto: Beoinfo

Na Novom Beogradu, u pogonu JKP „Gradska čistoća“, počela je da radi linija za sortiranje i baliranje reciklažnog otpada „papira, plastike i metala, a do kraja godine Beograd će imati šest takvih dvorišta, saopšteno je iz „Beokom servisa“.

Trenutno se grade reciklažna dvorišta u Autobazi Medaković i na Adi Huji, dok je tender za još tri dvorišta u toku. Grad Beograd od proleća ove godine postavlja 30 reciklažnih ostrva na teritorijama Vračara, Starog grada i Savskog venca, i to na svakoj od ovih opština po deset.
Reciklažna ostrva čine po tri nadzemna kontejnera koji su posebno dizajnirani. U tim kontejnerima građani će moći posebno da odlažu staklo, papir, metal i plastiku. Planirano je da se ovim reciklažnim ostrvima dodaju i kontejneri za tekstil.

Na taj način se počinje sa reciklažom u samom gradu, jer je cilj da u budućnosti svaki kvart ima svoje reciklažno ostrvo. U JKP „Gradska čistoća“je u toku i prepravka podzemnih kontejnera u reciklažne, što će takođe doprineti tome da se reciklaža u Beogradu unapredi. Do sada je prepravljeno 102, a planirano je da se 202 podzemna kontejnera prenamene u reciklažne.

Takođe, započelo je organizovano saniranje podzemnih kontejnera u Bulevaru kralja Aleksandra. Naime, zbog pritužbi građana na dotrajala gazišta na podzemnim kontejnerima, u „Čistoći“su iz bezbednosnih razloga odlučili da saniraju gornje delove na podzemnim kontejnerima u Bulevaru kralja Aleksandra. Rekonstrukcija podzemnih kontejnera će se nastaviti i na drugim lokacijama, a od septembra preduzeće se ozbiljnije akcije za zamene kontejnera u gradu.

Odnošenje kabastog otpada

Ekipe „Gradske čistoće“svakog prvog vikenda u mesecu besplatno nose kabasti otpad sa beogradskih ulica. Sugrađani nepotrebne kabaste stvari mogu da ostave pored kontejnera, odakle ih ekipe ,,Čistoće“uklanjaju. Preduzeća tu uslugu plaćaju po kubnom metru odnetog otpada i broju utrošenih sati, ali po izuzetno povoljnim cenama, dok je za sugrađane odnošenje kabastog otpada besplatno. Prioritet u odnošenju kabastih stvari imaju sugrađani koji raspolažu većim količinama otpada. O tome mogu obavestiti službe „Gradske čistoće“na broj 2768-770, nakon čega će ekipe izaći na teren i ukloniti otpad. Tokom akcije odnošenja kabastog smeća prvog vikenda u avgustu odneto je ukupno 1.064 kubna metra otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari