Putnički brod za rečnu plovidbu Antonio Beluči, čiji su početni radovi završeni u Srbiji, biće porinut danas na beogradskom brodogradilištu da bi krenuo za Holandiju na doradu, saopštila je danas kompanija Vahali servis end marin, koja ga je gradila. Putnički brod je naručen od holandsko-švajcarske kompanije Medišip, izgradnja je započeta u februaru ove godine u Srbiji, a u Holandiji će se izvršiti finalni radovi, koji će trajati do marta 2012. godine, rečeno je na svečanosti povodom krštenja broda. Vrednost radova na brodu u Srbiji iznosila je četiri miliona evra, a nakon završetka vredeće 14 miliona evra.


Brod sa 30 članova posade, dužine 110 metara i širine 11,4 metra, moći će da ugosti 140 putnika u 70 kabina i krstariće od Amsterdama do Crnog mora. Vahali servis end marin brodogradilište osnovano je 1923. godine u Holandiji, trenutno ima 190 zaposlenih radnika, a 2005. godine potpisalo je Sporazum o saradnji sa vlasnikom beogradskog brodogradilišta, Kargo logističkim centrom (CLC). Vahali je otpočeo obnovu brodogradilišta i opremio ga najmodernijim alatima i mašinama. Od 2006. godine, Vahali je izgradio više desetina trupova bagera, jedan brod gurač, tri tankera, tri kontejnera za rečnu plovidbu i jedan kontejner za prekookeansku plovidbu, kao i šest luksuznih putničkih brodova. Cilj preduzeća Vahali je da u Srbiji omogući kompletno opremanje brodova što bi značajno doprinelo brodogradjevinskoj industriji u Srbiji.

Ambasador Holandije u Srbiji Laurent Luis Stokvis kazao je da je njegova zemlja ponosna što je podrzžala kompaniju Vahali u njenoj saradnji sa Srbijom.

Proširenje kapaciteta

Tehnički direktor kompanije Vahali u Srbiji Dragan Mitrović kazao je da je to preduzeće završilo pregovore sa jednom firmom o gradnji novog putničkog broda u Beogradu dužine 135 i širine od 16 metara, predviđenog za plovidbu Dunavom, koji bi trebalo da bude završen na proleće 2013. godine. Mitrović nije želeo da precizira ko je naručilac broda, kao ni koliko je vredan taj posao, ali je naveo da bi zbog dimenzija broda, brodogradilište u Beogradu trebalo da proširi kapacitete za izgradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari