Pedeset porodica palih boraca i ratnih vojnih invalida, koje više od godinu dana nisu mogle da se usele u izgrađene stanove u naselju Kamendin 2, u Zemun polju, jer nije bilo struje, najzad je dobilo krov nad glavom. Problem snabdevanja električnom energijom rešen je u poslednja dva meseca, kao i grejanje, tako da su ključeve od stanova vlasnicima juče svečano uručili ambasador Japana u Beogradu Tadaši Nagai, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljaići gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Stanovi su po strukturi jednosobni, jednoiposobni površine od 27 do 35 metara kvadratnih i jedan trosoban. Rečje o stanovima iz projekta „Socijalno stanovanje za ratne vojne invalide i porodice palih boraca“, koji se od 2006. godine realizuje u 11 gradova u Srbiji, na osnovu donacije vlade Japana od 326 miliona dinara, i 322 miliona dinara izdvojenih iz sredstava NIP za izgradnju 318 stambenih jedinica (206 je finansirao Japan, a 112 NIP). Za ove stanove vlasnici će morati u narednih deset godina da plaćaju minimalnu zakupninu, ali se još ne zna koliko će to biti. Nakon tog roka postoji mogućnost da se zakupnina produži, mada bi stanari najviše voleli da ove stanove mogu jednog dana da otkupe.

Novu godinu u novom, malom stanu dočekaće i Vesna sa svoje dve ćerke, koja na ovaj stan čeka godinu i po dana.

– Iz Hrvatske sam. Mužmi je poginuo 1991. i tada smo došli u Beograd, gde sam do sada sa dve velike ćerke živela kao podstanar, seleći se sa jedne lokacije na drugu. Dobila sam stan od 32 kvadrata, što nama trima sigurno neće biti dovoljno, ali ćemo morati da se snađemo. Bar nećemo plaćati kiriju, većsamo račune i zakupninu – priča naša sagovornica i dodaje da je jako teško živeti samo od invalidnine kao podstanar sa dvoje dece.

Ambasador Japana, kome je ovo bio i poslednji javni nastup, budući da mu mandat ističe za deset dana, izrazio je zadovoljstvo što je nazad došao i taj dan kada će stanari moći da se usele, poželevši im da im boravak u novim stanovima bude udoban.

Grad Beograd je, osim parcela za gradnju ovih 50 stanova, preko Uprave za investicije za završne radove izdvojio nešto više od 16 miliona dinara za izgradnju niskonaponske mreže, priključenje na toplovod i uređenje zelenih površina. Takođe, izdvojeno je i oko 6,3 miliona dinara za izgradnju trafostanice i visokonaponskog kabla za potrebe snabdevanja strujom ne samo ovih stanova veći objekata za socijalno stanovanje, čiju izgradnju finansira Grad.

– Kada smo uzeli stvari u svoje ruke, uspeli smo za dva meseca, u saradnji sa Ministarstvom, da dovedemo struju i grejanje u ove stanove, što je čekalo dve godine, iako nije moralo – rekao je gradonačelnik Đilas i apelovao na sve političke partije da podrže inicijativu da se ambasador Nagai proglasi počasnim građaninom Beograda, navodeći da je zahvaljujući njemu samo u zdravstvene, obrazovne i kulturne institucije u Beogradu Japan uložio 30 miliona evra.

Podsećamo, Grad je u Kamendinu izgradio i uselio 174 socijalno ugrožene porodice. U toku je izgradnja još 63 stana. Stanovi će se dodeljivati na korišćenje od pet godina. U drugoj fazi gradiće se još 80 stanova.

Državni stanovi za ratne vojne invalide

Ministar Ljajić podsetio je prilikom jučerašnjeg uručivanja ključeva stanarima u Kamendinu da su ispunili obećanje, koje su dali pre dva meseca, da će ove stanove završiti 23. decembra. „Uskoro bi trebalo da budu završene i zgrade u Sremskoj Mitrovici i Leskovcu, čime ćemo praktično završiti ovaj veliki projekat. Vlada Republike Srbije nastaviće sa ulaganjima i obezbeđivanjem stambenog prostora za preostale ratne vojne invalide koji nisu rešili stambeno pitanje – izjavio je ministar Ljajić. On se zahvalio vladi Japana koja je od 2000. godine u Srbiju uložila više od 200 miliona evra, od čega samo u različite socijalne programe više od šest miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari