Radionica Kreativnog centra u okviru projekta „Škola bez nasilja“ održana je juče u Studentskom kulturnom centru. Priručnici samopomoći koji se bave nasiljem u školama, bili su povod za organizovanje druženja u kojem su učestvovali učenici sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“.

– Nasilništvo u školama i porodicama već dugo je veoma rasprostranjena pojava, ali je tek posle brojnih incidenata, od kojih su neki bili sa smrtnim ishodom, naša stručna ali i šira javnost konačno je priznala da problem postoji i ispoljila spremnost da se s njim uhvati u koštac – rekla je Dušanka Jelenković iz Kreativnog centra.

Đaci su kroz radionicu, uz stručnu pomoć psihologa i pedagoga bili podstaknuti da se na konstruktivne načine suočavaju sa problemom nasilja, koji su predloženi u brojnim izdanjima Kreativnog centra na ovu temu. „Učionica bez nasilja“, „Siledžije su pravi gnjavatori“, „Šta da radiš kad si uplašen i zabrinut“… samo su neki od naslova u kojima su tretirani različiti aspekti nasilništva, od želje za nasiljem do posledica nasilja.

Psiholog Vesna Janjević skrenula je pažnju da se samo potenciranjem nasilja i zabranama ovaj problem ne može rešiti.

– Pojačavanjem dobre slike o sebi, kao i vraćanjem na životne vrednosti svakog od nas, možemo insistirati na dobroj priči protiv nasilja – rekla je Janjević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari