Dobrotvornim koncertom violiniste Jovana Kolunžije uz klavirsku pratnju Nade Kolundžije, 7. aprila u 20 časova u Centru lepih umetnosti Guarnerius počeće humanitarna akcija pod nazivom „Mi brinemo za decu iz Svratišta, pridružite se i vi“, koju u saradnji sa opštinom Stari grad i medijskom podrškom RTV B92 Centar lepih umetnosti organizuje do juna.

Prihod sa ukupno četiri koncerta, koja će biti održana tokom aprila, maja i juna nameniće deci sa ulice, ići će za poboljšanje uslova rada Svratišta u Krfskoj ulici 7.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsednica opštine Stari grad Mirjana Božidarević pozvala je sve socijalno odgovorne pojedince, pojedince i ustanove da kupovinom ulaznice za sva četiri koncerta po ceni od 5.000 dinara ili uplatom donacije pomognu Svratištu, a u isto vreme prisustvuju vrhunskom umetničkom programu.

– Većsmo poslali pozivnice na 200 adresa i nadam se da će akcija biti uspešna – izjavila je Božidarevićeva. Opština Stari grad je za ovu svrhu otvorila i poseban, namenski žiro-račun za uplate i pomoć dečjem Svratištu, a broj je : 840 – 744151843 – 84, model 97, poziv na broj 44 – 018. Prema rečima Jelene Kuzmanović PR Centra „Guanrenius“ ovakvi humanitarni koncerti biće nastavljeni i tokom jeseni.

Prihod od ove akcije, kako kaže koordinatorka Svratišta Mila Muškinja, mališanima u Svratištu puno će značiti.

– Svaka ovakva akcija puno znači, posebno ako je organizuju lokalne samouprave jer to govori da ova država brine o deci koja su u stanju socijalne potrebe, odnosno u ovom slučaju koja žive ili rade na ulici. U odnosu na prioritete koji se budu tada iskazali kao najveća potreba mi ćemo odlučiti za šta ćemo sredstva trošiti, u svakom slučaju to će biti za realizovanje samog programa – kaže Muškinja. Na evidenciji Svratišta trenutno se nalazi 354 deteta, prosečnog uzrasta od 10 do 12 godina, od kojih su 80 odsto dečaci. To su deca koja su van sistema i koja nemaju ni matične brojeve. Dnevno Svratište poseti do 50 dece, koja dolaze da jedu, dobiju čistu garderobu ili operu svoju, da se okupaju, igraju, učestvuju u raznim radionicama u kojima sa njima rade vaspitači. Na raspolaganju im je i medicinska zaštita, kao i saveti psihologa i socijalnog radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari