"Nema razloga za strah": Krajem sedmice, uništavanja komaraca sa zemlje, iz aviona i sa reka u Beogradu 1Foto: Pixabay/Lipso_Kozerga

Na području Beograda, u četvrtak i petak, 25. i 26. jula, biće obavljeno suzbijane odraslih jedinki komaraca iz vazduha avionima, i sa zemlje i vode, najavili su danas nadležni.

Ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili akcija će biti organizovana od 17.30 do 20.30, preneo je Beoinfo.Uništavanja komoraca organizuju Gradska čistoća Beograd i gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Na dnevnom nivou pet aviona JAT – Privredne avijacije Beograd će suzbijati komaraca iz vazduha, na površini od 20.000 hektara teritorije Beograda.

Apelovano je na pčelare iz Beograda i okoline da pčele tokom akcije zatvore u košnice, a na građane da ekipama omoguće nesmetan rad.

Preparati za tretman suzbijanja komaraca registrovani su od Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisani u Privremenu listu biocidnih proizvoda, pa građani nemaju razloga za strah, dodali su.

U četvrtak, 25. jula, akcijom će biti obuhvaćeni lokaliteti: Dunavac, Opovački Dunavac, naselja Vrbovski, Besni fok, Široka greda, Padinska skela, Kovilovo, Jabučki rit, Glogonjski rit, Ovča, Popova bara, jezero Veliko blato, potom kanalska mreža Borča i Kotež, i Blok Branka Momirova.

Radiće se i na lokalitetima Jojkića Dunavac, nasip od Pančevačkog mosta ka Crvenki, Crvenka, Ratno ostrvo, nasip od Pančevačkog mosta ka naselju Mali raj, naselje Mali raj, bara Reva, naselje Zage Malivuk, Paradajz ostrvo, Višnjica, Bela stena, Slanci, Veliko selo i Vinča.

U petak, 26. jula, akcijom će biti obuhvaćeni lokaliteti: obala Save od Ušća ka blokovima 44 i 45, dalje od blokova ka Ostružničkom mostu, Surčinsko polje, obala Save ka Boljevcima, Nautičkom selu i Progaru, naselja Ritopek, Grocka, Brestovik, i Gročanska ada.

Biće obuhvaćena i obala Dunava – od Goveđeg broda ka naselju 13. maj i dalje ka Novim Banovcima, potom obod Batajnice, Ada Ciganlija, Ada Međica, Makiško polje, kao i naselja Ostružnica, Umka, Barič, Obrenovački zabran, Zabrežje, Skela i Ušće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari