Sporazum o izgradnji kombinovane toplane – elektrane na biomasu u Padinskoj skeli potpisan je juče između Vlade Švajcarske Konfederacije, Vlade Republike Srbije i Beograda. Iz najsavremenije toplane te vrste u regionu, koja se nalazi u ataru PKB-a, grejaće se Osnovna škola „Olga Petov“ i stacionar bolnice „Laza Lazarević“, dok će PKB dobiti uslove za povećanje proizvodnih površina pod plastenicima sa 10.000 na 20.000 metara kvadratnih.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i ambasador Švajcarske Konfederacije Žan Daniela Ruha.

Kapacitet novog objekta će biti četiri megavata toplotne i 0.6 megavata električne energije, a kao energent se koristi obnovljiv izvor energije – biomasa iz PKB-a. Na taj način se proizvodi „zelena“ energija, čime se poštuju evropske direktive i standardi, u oblasti energetike. Realizacijom ovog projekta povećaće se energetska efikasnost, jer će se potpuno rekonstruisati i fasade i zameniti prozori škole i bolnice.

Svake godine posle žetve na poljima PKB-a ostaje velika količina neiskorišćene otpadne biomase (sojina slama, kukuruzovina i slično) koja predstavlja značajan energetski izvor. Ukupna investicija u novo postrojenje iznosi oko 2,58 miliona evra, a ulaganje u mere energetske efikasnosti iznosi još oko 2,588 miliona evra. Za izgradnju infrastrukture potrebno je ulaganje od 2,57 miliona evra. U već izgrađenom CHP postrojenju snage 1,5 MW za zagrevanje plastenika u PKB-u, površine oko jednog hektara, uspešno se koristi sojina slama kao osnovno gorivo. Postojeće postrojenje uspešno radi već tri godine.

Toplana je prvi projekat koji obuhvata kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije iz obnovljivog izvora u Srbiji. Može se očekivati da ovaj pilot projekat u budućnosti odigra pionirsku ulogu u uvođenju ovakvog vida kombinovane proizvodnje energije i u drugim krajevima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari