Gradonačelnik Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić primili su juče u Starom dvoru dvadesetoro dece romske nacionalnosti koja su upravo završila prvi razred. Tom prilikom deca su dobila poklone, lutke i lopte, i gradonačelniku pokazali školske knjižice.


– Kada na kraju školske godine vidimo decu koja su završila razred, za nas je najsrećniji dan. Ove godine je više od stotinu dece išlo u školu, a više od 85 odsto je završilo neki od razreda. Prvi razred je završilo šesnaestoro dece koja su ranije živela ispod mosta Gazela, kao i četvoro dece iz naselja kod Belvila. Ova deca, zahvaljujući pomoći Grada, ali pre svega njihovih roditelja, imaju bar približne šanse kao i sva ostala deca u Beogradu. Oni nemaju iste početne pozicije kao druga deca i zato moramo da uradimo sve što je u našoj moći kako bismo im pomogli. Važno je da ih prihvate druga deca, a neki od ovih ljudi će se već u avgustu useliti u stanove koji su dobili na konkursu za socijalne stanove – kazao je Đilas.

Prema njegovim rečima, Srbija će od Evropske komisije na jesen dobiti više od tri miliona evra kao pomoć za smeštaj Roma i njihovu resocijalizaciju.

Aleksandar Antić je rekao da se gradska vlast bori za svakog čoveka u Beogradu, a da su deca najvažnija.

– Imperativ je da im pomognemo da završe školu i da postanu ravnopravni građani ove zemlje. Pomoći ćemo svim romskim porodicama u Beogradu, ali najvažniji uslov za to je da deca redovno idu u školu – kazao je Antić.

Roditelji dece su istakli da im je od posebnog značaja to što postoji organizovani prevoz dece do škole. Deca se nisu žalila na školske obaveze.

– Lepo mi je u školi. Najviše volim matematiku. Sada znam da brojim i sabiram do 20 – rekao je jedan mališan.

Inače, jučerašnjem druženju sa prvacima prisustvovali su sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić, zamenica sekretara za obrazovanje Dragica Moro, predstavnica Evropske investicione banke Jelena Petrović, predstavnici OSCE Nikola Duvnjak i Metju Njuton, Marija Rauš, savetnica za ljudska prava stalnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji i zamenica zaštitnika građana Tamara Lukšić Orlandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari