Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje od 17. decembra do sada vakcinu je primilo ukupno 13.113 građana, što je 43,45 odsto od ukupnog broja dobijenih doza u prvoj raspodeli. Kako je izjavila dr Nevenka Žakula porast broja vakcinisanih usledio je posle odluke Ministarstva zdravlja da se mogu vakcinisati svi građani, bez obzira na to kojoj rizičnoj grupi pripadaju.

Primera radi u sredu je ovu vrstu zaštite dobilo 2.278 dok je u četvrtak vakcinisano 2.947 građana. Inače, zdravstvene ustanove u glavnom gradu u prvoj isporuci dobile su 30.160 doza vakcina.

– Pridružujemo se apelu Ministarstva zdravlja da se sve ugrožene grupe vakcinišu. U zdravstvenim ustanovama u Beogradu do sada nije zabeležen nijedan slučaj neželjene reakcije nakon vakcinisanja, što govori da je strah od vakcine neopravdan. Već mesecima preduzimamo razne mere prevencije, ali je vakcinacija jedina prava zaštita od gripa – izjavio je Slobodan Šolević, komandant Štaba civilne zaštite grada Beograda. Stručni tim za praćenje epidemije gripa na teritoriji Beograda na poslednjem sastanku podržao je kampanju Ministarstva zdravlja koja za cilj ima da se sve ugrožene kategorije građana vakcinišu od gripa tipa A (H1N1).

U Beogradu je tokom decembra zvanično potvrđeno 50 slučajeva obolevanja od novog gripa, ali se situacija u glavnom gradu može oceniti stabilnom. Pojačane mere higijene u vrtićima i školama ostaju na snazi, baš kao i zabrana poseta u bolnicama.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje održana je serija predavanja o prednostima vakcinisanja protiv novog gripa, a ovih dana svim beogradskim domovima zdravlja biće podeljen propagandno-edukativni materijal koji će pacijentima pojasniti sve nedoumice u vezi sa vakcinisanjem.

Vakcinisani radnici vodovoda

U direkciji JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ za dva prethodna dana vakcine protiv novog gripa primilo je 110 radnika. Za vakcine se prijavilo 235 radnika tako da će ova vrsta imunizacije protiv novog gripa H1N1, u tom preduzeću, biti nastavljena i narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari