Večeras održan novi protest u Bloku 37, Vesić tvrdi da je nuđeno obeštećenje investitorima 1Foto: N1

Stanari Bloka 37 protestovali su večeras protiv izgradnje višespratnice u tom bloku i jutrošnjeg pokušaja privatnog obezbeđenja koje je unajmio investitor da primenom fizičke sile uklone ljude koji su blokirali ulaz u gradilište.

Organizatori protesta istakli su da je policija prilikom jutrošnjih incidenata prvi put „pala na ispitu“ jer nije sprečila privatno obezbeđenje da gura stanare.

Naveli su i da nisu istiniti navodi zamenika Beograda Gorana Vesića da pokušava da posreduje u razgovorima između stanara Bloka 37 i investitora, jer sa investitorima „nema razgovora“ budući da su oni angažovanjem privatnog obezbeđenja pokušali da „naprave ovce“ od građana.

Da bi pokazali da su ozbiljni u svojoj nameri da istraju, učesnici protesta su formirali „živi lanac“ celom dužinom parcele na kojoj je predviđena izgradnja sporne višespratnice i rukama su lupali u ogradu kojom je gradilište ograđeno.

Nakon toga učesnici protesta krenuli su u šetnju Blokom 37 i uz povike „Izlazite napolje“ pokušali su da ohrabre one stanovnika tog bloka koji se, prema njihovom mišljnenju, plaše investitora i još se nisu priključili protestu.

Organizatori protesta pozvali su sve stanare okolnih zgrada, koji su u mogućnosti, da parkiraju svoje automobile pored ograde kojom je ograđeno gradilište kako bi sprečili investitore da kroz „mišje rupe“ pokušaju da uvezu kamione sa materijalom za izgranju na gradilište, kao što su to jutros pokušali.

Stanari su zabrinuti kako će se investitori ponašati nakon protesta i posle odlaska novinarskih ekipa, pa su najavili da će nastaviti sa dežurstvima i tokom noći i naveli da su odlučni da ostanu sve dok ne dobiju garanciju da će radovi biti obustavljeni.

Vesić za N1: Bili smo spremni da obeštetimo investitora koliko je uložio u Blok 37

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže za N1 da je investitorima iz Bloka 37 dao nekoliko ponuda i da su građani to čuli. „Bili smo spremni da obeštetimo investitora onoliko koliko je uložio u Blok 37. Mi nemamo pravo da dajemo više, ovo nije pijaca, mi smo država koja može da da tačno u dinar, tj. kvadrat i to je nešto što je skladu sa zakonom“, rekao je on.

On navodi da je bilo nekoliko korektnih ponuda investitoru, što su i sami građani videli i da je na investitoru bilo da prihvati neku od tih ponuda.

„Na žalost, nije se odlučio da prihvati nijednu ponudu. Meni je žao što nije sačekao da se završi kompletna procedura u Gradu, kako smo se bili dogovorili, mislim da je to kršenje dogovora, to nije u redu. Vi znate da su se građani žalili Ministarstvu građenine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo je na moju molbu veoma brzo utvrdilo činjenice, doneto je rešenje, to rešenje je prosleđeno Gradu. Veoma brzo ćemo završiti proceduru i tada ćemo znati da li je ta građevinska dozvola izdata sa svim propisima ili ne“, rekao je Goran Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari