Oko 100 učesnika iz zemlje i inostranstva okupiće se od četvrtka do subote (23 – 25. maj) u Dečjem kulturnom centru Beograd (DKCB) na prvom Međunarodnom kongresu kulturnih centara – Kultura za decu i mlade, koji će se održati u njihovim prostorijama u Takovskoj broj 8. Sedam tema za razmišljanje, desetak interaktivnih tribina i radionica i raznovrstan kulturno-umetnički program obeležiće ovaj skup.


Prvi kongres ovakve vrste u Beogradu namenjen je kulturnim centrima i drugim ustanovama kulture u Srbiji, regionu i Evropi, prevashodno onima čiji su programi usmereni ka deci i mladima. Učesnici koji dolaze iz Grčke, Bugarske, Švedske, Litvanije, Poljske, Velike Britanije, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i iz mnogih gradova u Srbiji, imaće priliku da se u okviru interaktivnih predavanja i radionica susretnu sa stručnjacima iz ove oblasti. Predavači su predstavnici sličnih institucija iz Srbije i inostranstva, među kojima je i ambasador Kanade u Beogradu, direktor italijanskog kulturnog centra, predstavnici Gete instituta, direktorka Kolarčeve zadužbine i mnogi drugi. Olivera Ježina, direktorka DKCB-a, rekla je da je zamišljeno da se ovaj kongres održava na svake dve godine, a cilj je skretanje pažnje na značaj i ulogu ustanova kulture u razvijanju kulturnih potreba kod dece i mladih, kao i razmena iskustva.

Inače, Dečji kulturni centar Beograd, nekadašnji Dom pionira, postoji već 60 godina. Jedina su ustanova kulture u Srbiji i regionu koja se bavi isključivo kulturom za decu i mlade. Ateljei i studiji, radionice, naučni i kulturno-obrazovni program koji se rade u saradnji sa školama, rok svirke i večeri poezije su ono što ovaj centar izdvaja od drugih ustanova kulture. Prema rečima Ivane Teodorović, PR menadžerke ove ustanove i koordinatorke programa Kongresa, u DKCB-u se realizuju kreativni, savremeni i interaktivni programi, koji prate društvene fenomene i trendove, u skladu sa interesovanjima mladih.

Kako ističe Dalibor Stojanović, organizator programa Kongresa, pre nekoliko godina uspostavljeni su novi temelji na osnovu kojih ova ustanova funkcioniše.

– Prvi je kulturno-obrazovna delatnost, drugi je uloga DKCB-a kao servisa za realizaciju relevantnih programa drugih organizacija, treći je produkcija programa visokog kvaliteta, a četvrti je pozicioniranje DKCB-a u stručnoj javnosti kao mesta na kome se mogu predstaviti znanja iz oblasti kulture za decu i mlade. Upravo će Međunarodni kongres kulturnih centara imati ovu ulogu – istakao je Stojanović.

U četvrtak od 17 sati na svečanom otvaranju Kongresa, prisutnima će se obratiti Katarina Živanović, sekretarka za kulturu Gradske uprave Beograda, i direktorka centra Olivera Ježina.

Prateći program

Interaktivne tribine i rasprave na prvom Međunarodnom kongresu kulturnih centara – Kultura za decu i mlade, pratiće bogat i zanimljiv program. Posetioci mogu videti nastup baletskog studija DKCB-a, kratki film „Zid“, predstavu „Kapetan Džon Piplfoks“ Duška Radovića i demonstraciju Engleske pozorišne radionice Pola Mareja. Organizovano je i stručno vođenje kroz izložbu „Mudrost čula“, koja se radi u saradnji sa fakultetima likovne i primenjene umetnosti. Takođe, i gostujući predavači će prikazati i svoje primere rada kulturnih centara, odnosno studije slučaja.

O čemu će se govoriti

Glavne teme o kojima će govoriti domaći i gostujući predavači su: Uloga kulturnih centara u odrastanju dece i mladih, kulturni centri kao dopuna školskom sistemu, metodologija rada sa decom i mladima, razvoj strategija odnosa s javnošću u institucijama kulture za decu, značaj interkulturalnog dijaloga, uloga jezika i književnosti u budućnosti Evrope i ekonomika kulture itd. „Tema ima toliko da bi kongres trebalo da traje nedelju dana, tako da su uopštene, ali su fokusirane na delatnost kulture za decu i mlade“, istakao je Dalibor Stojanović, producent programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari