Od ponedeljka u deset beogradskih škola počinje nastava kineskog jezika, kao fakultativnog predmeta dva časa nedeljno. Iako je prijavljen znatno veći broj osnovaca, samo 600 njih moći će za početak da pohađa časove kineskog jezika, jer je Ministarstvo prosvete i nauke za beogradske škole opredelilo četiri profesorke iz Kine.

One će biti raspoređene u 25 odeljenja, uglavnom viših razreda. Kineski jezik izučavaće učenici osnovnih škola „Skadarlija“, „Vladislav Ribnikar“, „Svetozar Marković“, „Dr Arčibald Rajs“, „Vlada Aksentijević“, „France Prešern“, „Cana Marjanović“, „Vožd Karađorđe“, „Branko Radičević“ i „Svetozar Miletić“.

Anđelko Kunarac, direktor OŠ „Skadarlija“ kaže da će kineski jezik u toj školi pohađati 40 učenika petog i šestog razreda. U OŠ „Vladislav Ribnikar“ osim petaka i šestaka i sedmaci će pohađati časove novog jezika.

– Đaci su jako zainteresovani za kineski jezik i do sada se prijavilo više od 60 njih, iako je planirano 25. Nadam se da će se naći neko rešenje kako bi sva deca mogla, ako žele, da pohađaju časove kineskog jezika. Sa njima je tako, kad je nešto novo onda je i zanimljivo, bojim se da im u čekanju ne splasne interesovanje – kaže Snežana Knežević, direktorka OŠ „Vladislav Ribnikar“ sa Vračara.

Savetnica Školske uprave Beograda Biljana Bukinac na jučerašnjem sastanku sa direktorima škola, koje su uključene u ovaj projekat, potvrdila je da je interesovanje dece u svim školama mnogo veće nego pre par meseci i izrazila nadu da će ambasada Kine i Ministarstvo prosvete i nauke Srbije uskoro rešiti taj problem. Jučerašnjem sastanku prisustvovale se i profesorke iz Kine, nastavnice na razmeni, od kojih nijedna ne zna srpski jezik. I dok neki od direktora škola skeptično na to gledaju, neki ipak smatraju to kao najbolji način da deca nauče strani jezik.

– To i jeste pilot projekat, koji je predviđen da traje do kraja 2012. godine. Nakon toga radićemo evaluaciju i videćemo do kakvih ćemo rezultata doći i da li ima smisla nastaviti dalje – dodala je Bukinac. Ona je napomenula da se projekat finansira uglavnom iz budžeta Republike Kine, a da je srpska strana bila zadužena za obezbeđivanje smeštaja, zdravstvenog osiguranja i prevoza za kineske profesore. Kineski jezik osim beogradskih đaka učiće i osnovci i srednjoškolci u još 21 školi širom Srbije.

Stigli i udžbenici

Juče su škole dobile prve primerke udžbenika iz kojih će đaci učiti kineski jezik. Za početak jedan komplet knjiga, koji čini udžbenik, radna sveska i multimedijalna kineska učionica, deliće deset đaka, a kasnije će svako dobiti svoj komplet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari