Vesić: Čuvamo sećanje na Jevreje 1Foto: Stanislav Milojković

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je Beograd u prethodnih pet godina uradio dosta kako bi se sačuvalo sećanje na Jevreje koji su u našem glavnom gradu stradali tokom Drugog svetskog rata, a jedan od znakova poštovanja prema tom narodu je i što je jedna ulica u Zemunu dobila ime po Teodoru Herclu.

Vesić je precizirao da i 10. maj, odlukom gradskog parlamenta, proglašen Danom sećanja na žrtve holokausta u Beogradu.

Mi smo prva zmelja u Evropi koja je usvojila zakon o vraćanju imovine žrtvama holokausta. Pored toga, pokrenuli smo pretvaranje Starog sajmišta u memorijalni centar, a imenovanje ove ulice je još jedan doprinos razvoju srpsko-izraelskih odnosa, rekao je Vesić gostujući na Studiju B.

On je istakao da se projekat „Beograd na vodi” uspešno razvija, useljene su dve zgrade, druge dve napreduju kao i tržni centar, radi se čitav niz ulica, počelo je uređenje Karađorđeve, radi se Bulevar Vudra Vilsona, biće rekonstruisana Savska ulica, a do kraja godine će početi da se radi centralni park površine dva hektara.

Vesić je podsetio i da je počelo uređenje parkinga u blizini banjičkih solitera, na mestu nekadašnjeg pazl-grada koji je bio sagrađen bez dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari