Vesić: Istorijski dan, postavljamo spomenik Stefanu Nemanji, jednom od najvažnijih vladara Srbije

Ostavite komentar


  1. Sram te bre bilo ako za sramotu znaš.Bahati birokrata kaže, citiram “ da ne napadamo spomenik POLITIČKI“!? Čoveče pa unakazio si grad u kome moji preci žive od kraja 19 veka, samo je okupatroska vlast bila gora od tvoje vladavine i ti pričaš o POLITIČKIM NAPADIMA.Mi se čoveče bunimo protiv palanačke seljanije koju ste ti i tvoji uveli, BgdH2O, Fontana na Slaviji, Trg republike, renoviranje Ruzveltove, idejna rešenja za metro od nigde do nigde…..itd.Nije ti to politika, ti si politika a ovo je borba da takvi kao ti NIKADA VIŠE NEMAJU FUNKCIJU U PRESTONOM GRADU.ŽIVEO BEOGRAD! A za spomenik i estetiku nadam se da će ti se suditi jednog dana makar na sudu časti jer estetsko je ruglo grada.

    1. Ako su vam preci pričali tačno, zaboravili ste da je Beograd bio najuređeniji za vreme nemačke okupacije.

    2. Beograd je 40x bio pod opsadom okupatora i niko ga nije unistio kao sto je to uradila SNS! Unakazili su ga!

  2. Hahahaaa!!!! „Kralj Nemanja“? Covek avanzov’o! Ma, jeste li normalni, bre?

  3. Oće da nas „usreće“ po kanonima Nemanjića! U 12 veku postojala je bifurkaciona tačka ka zatorenom i otvorenom društvu; englezi, česi,…, krenuli su u otvoreno (učenje na greškama), a Nemanjići u zatvoreno društvo. I dokle je ko stigao od 12 do 21 veka? Vidi svako ko hoće da vidi. Centrifuglane sile vizantijske globalizacije uvukle su nas u svoj civilizacijski krug – Nemanjići su našu državu i crkvu ustrojili po vizantijskim kanonima. Koji su to kanoni bili? „Poredak – ekonomija“ („taxis-oikonomia“): oni su imali vrednost univerzalnih načela i na najbolji način objašnjavaju osnove na kojima je počivalo to društvo. Vizantijski carevi, kao i, kasnije, osmanski sultani, bili su apsolutni gospodari života i svih dobara svojih podanika, a carski poredak politički nije mogao biti oboren stoga što je „odraz nebeskog poretka“ i „izvire iz same božije volje“. Najveća vrlina koja se kod podanika u carstvu očekuje nije ništa drugo do „disciplina“ (peitharchia) – „poslušnost pred vlašću“! A „izum“ birokratije – bila je neophodna karika između cara/sultana i – „ljudske mašine“=podanika! Masovni prinudan rad, vođen bičem birokratije, nije bio usmeren ka humanizaciji života ljudi, nego ka realizaciji metafizičkih ciljeva „despotske mašine“; a tu spada i to kako USREĆITI podanike (po merilima vlasti). U „otvorenim“ društvima – zadatak države je da očuva: život, vlasništvo i slobodu – svih građana. Ona nije polaga pravo da definiše građanima šta je cilj njihove delatnosti; pojedinac može ispunjavati vlastitu volju i svrhu…on najbolje zna šta mu je pravi interes.

    1. Citam i pitam se dali iko moze ugoditi ovom narodu.
      Ustvari moze vecini razumna naroda a ovoj mucenoj manjini nemoze pomoci niko niti znaju sta bi ih zadovoljilo.
      Ako je velik sto je velik ako je mali sto je mali pa trebao bi ovako ili onako.
      Sreca pa se drzava ne obazire na ovakve jadnike vec radi i gradi od auto puteva do spomenika.
      A budala i krivih drva ce biti i bilo je uvek.

  4. A gde je slika tom spomeniku,visok je ko je osoba piramida i neprilici da bude tu.Vesicu ajde u penziju dosta je više ovoga tvog ….

  5. Kolos sa Rodosa nije samo gigantska statua – on je bio simbol jedinstva naroda koji je naseljavao Rodos, prelepo mediteransko ostrvo. Mi Srbi, srećom, imamo našeg Kolosa, Stefana Nemanju, ali ćemo na jedinstvo još morati da pričekamo.

    1. Anđelkoviću možda si bar delimično u pravu- to o našem „kolosu“. Ako je tako, na kakvoj su drogi bili i oni koji su odlučivali kako treba da izgleda spomenik, ali možda i umetnik koji ga je pravio? Verovatno na sličnoj drogi kao onaj što je pravio spomenik patrijarhu Pavlu koji, jadan, onako star, niti sedi, niti stoji. Sličnog nemogućeg oblika treba da bude i spomenik Đinđiću -tu je, verovatno, neka još žešća droga u pitanju.
      Napraviše Nemanji „kolosalni šlem“, kažu da je po izgledu vizantijski, on je dosta veći od našeg „srpskog kolosa“ Nemanje, koji stoji na toj skalameriji od šlema, podupirača i ko zna na čemu još. Umesto da Nemanja bude „kolos“ to ispade šlem kao postolje na kome, on onako malen, stoji! Čiji je to spomenik, šlemu ili Nemanji? Znajući koliko košta 1 kg bronze na svetskom tržištu- u zavisnosti od količine bakra, kalaja ili cinka u sastavu- znači od 5,50- 7,30 evra po kilogramu, onda materijal, bez eventualnog mita Vesiću i drugarima i bez honorara „umetniku“ u boljem slučaju , košta od 3,300.000 € a u lošijem -ako je stvarnu uz bakar korišćen i kalaj da se izlegira bronza, što ovi naši, samo da drpe više para mogu da smuvaju, cena bronze ide i do 4.300.000 evra- naravno ako „kolos“ zaista teži oko 60 tona! Ko zna, možda su se i na težinu „ugradili“ naši vlastodršci. Gde su drugi troškovi? Malo prskupo nam izađe taj naš „kolos“. Onaj na Rodusu je bio jeftiniji -rađen je od kamena (mermer?) pa zato i pade u more kod prvog zemljotresa! Ne znam da li se naši Romi već raspituju koliko košta cena bronze u otkupu „sekundarnih sirovina“. Kada su ne tako davno uspeli da maznu transformator pod naponom sa Mosta na adi, pa most mesecima nije „svetleo“ ko nam garantuje da za koju godinu neće početi i demontažu našeg „kolosa“? Ko zna, možda bi se neko tome i obradovao, da kasnije neki SRPSKI vajar napravi novi, skromniji i jeftiniji spomenik Nemanji?

  6. Postavljanje ogromne ruske aveti koja ce nocu da plasi one zalutale koji jos uvek, kojim slucajem, traze zeleznicku stanicu u Beogradu…

  7. Vesić: Istorijski dan, postavljamo spomenik Stefanu Nemanji, jednom od najvažnijih vladara Srbije
    Ovo ti Vučić neće oprostiti!

    1. E, bravo za komentar!!! Samo da napomenem da na BG izborima za 2 godine, odlazi ova lopovska vlast! E, tada cemo sve iz pocetka! A njih u bajbok!

    2. Šta je rekao fikus Radojičić? Jel’ on u Beogradu nešto predstavlja?

  8. Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu jeste besmislen potez, sasvim nepotrebna megalomanija. Jedan od osnovnih kriterijuma za postavljanje spomenika bilo kojoj licnosti u nekom gradu, jeste da je licnost obelezila politicki I drustveni zivot te sredine.. Po toj osnovi u Beogradu imamo spomenike Vasi Carapicu, Djuri Jaksicu, Vuku Karadzicu….Za Stefana Nemanju lokacijski bi bio priladniji Novi Pazar, ili bilo koji grad ili mesto u Raskoj oblasti, naravno samo kao drzavniku, bez ikakvih verskih obelezja.

  9. Živim daleko od Beograda , ali me interesuje , zašto ovo nije izjavio gradonačelnik nego njegov zamenik ? Možda gradonačelnik nema vremena , ko zna ? Ili ne zna ko je bio Nemanja ? Kod mene , u mojoj kasabi , obično izjave daje gradonačelnik ! Zamalo da pošaljem komentar , ali mi pade na pamet , da kod vas u Beogradu , postoje neki pravi , a neki Beograđani koji nisu pravi ! Pa možda je to razlog ko će dati izjavu . Da li pravi zamenik , ili lažni gradonačelnik ?

  10. “ Ja samo molim da ne napadaju politicki spomenik „. Sta su to politicki spomenici ? Molio bih da mi neko odgovori !!

  11. M sve je to super. Problem je što stoji na naprslom šlemu, što je za svakoga ko se razume simbol poraza. Još jednom su samo komplenti idoti mogli da odobre takav simbol.

    1. Ako je tačno to što navodite u svom komentaru (a pretpostavljam da će se pojaviti još neko da to porvrdi ili demantuje po pitanju simbolike) onda nisu u pitanju kompletni idioti već nešto mnogo gore. Moglo bi se definisati kao izopačeni mrzitelji ovog grada i uopšte srpske tradicije i istorije. Simbolično bojiti grad u boje nemačke zastave 6.aprila ove godine ili upriličiti onakav „spomenik“ patrijarhu Pavlu to ne potiče od kompletnih idiota već od pomračenih umova.

    2. Ne kompletni idioti već mrzitelji Beograda i uopšte srpske tradicije i istorije. Videti pod 6.april ove godine i Beograd u bojama nemačke zastave a može i „spomenik“ patrijarhu Pavlu.

  12. Alo,srbi ! da li znate da su upravo Nemanjići izbrisali 600 do 700 godina srpske istorije Čitao sam letopisce skoro svih evropskih država koje su učestvovale u Krstaškim ratovima (ukupno ih je bilo 8,mislim ) i skoro svi su u svojim spisima naveli da su srbi još u 6. ili 7. veku imali svoju organizovanu državu sa svojim vođama . Ti evropski letopisci su naveli da su tadašnjom Srbijom vladale dinastijske porodice

  13. Vesic je razbio Beograd na sastavne delice. Unistio je kosmopolitski grad i napravio kasabu po njegovoj i AV meri.

  14. Nemamo ništa protiv srpskih vladara, ali se taj spomenik svojom veličinom i izgledom estetski ne uklapa u ambijet Savskog trga. Samo Buda, negde u kineskim planinama ima spomenik te veličine. A on je ipak božanstvo. Kako reče jedan čitalac pre par dana: skupo smo spomenik platili, ali će biti još skuplje kada ga budemo razmontirali! Jenog dana kada ove oteramo.

  15. Šteta za staru železničku stanicu. Nema više napuštenih vagona iz koji kroz prozire vire cevi od šporeta i kulja dim, nema praznih flaša niti klošara po klupama. Nema gmizavaca po ćoškovima. Vesić je uništio takvu idilu za bezkućnike i pijandure.

  16. Postavljaju spomenik u Beogradu a prepuštaju crkve i manastire Albancima sa Kosova i Metohije.

  17. E Kriticari svega postojećeg a uzivaoci blagodeti istih ???
    A jel vam se dopao Bacuska ?
    Nije ?
    Dobro !
    A da li će neko od vas progovoriti posto ste vidim, eksperti za sve i svašta o statickoj konstrukciji ili ćete sačekati kad se neki deo po montiranju odlomi ili odlepi i padne na decicu kao klatno od zvona kao kad je Arkadijev sin zvonio na sva sva zvona ???
    A jednog dana kad dođe do smene vlasti da li ćete i tada kritikovati iako vlast ćuti ili ćete opet na sva zvona hvaliti isti Megalomanski spomenik kako je najveci u Regionu kad vam dođu prijatelji sa naših prostora ???
    A ?

Ostavite komentar


Beograd

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.