Vesić: Određene akustične zone Beograda 1Foto: Beoinfo

Skupština grada usvojila je Odluku o određivanju akustičnih zona u Beogradu. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio da je usvojen novi zakon o buci koji će, prema njegovim rečima, staviti tačku na taj problem na teritoriji Beograda.

– Da bismo sproveli Zakon o buci, potrebno je da završimo akustično zoniranje grada. Taj posao je trajao duže od godinu dana. Utvrđeni su svi izvori buke i određene su tačne granične vrednosti izvora buke za svaku akustičnu zonu. Ceo postupak je morao da se uradi sistemski i ovaj dokument je poslednji u sprovođenju novog zakona o buci – ukazao je Vesić.

On je podsetio da je novi zakon omogućio komunalnoj miliciji da meri izvor buke na licu mesta.

– Novi zakon će omogućiti da komunalni milicionari izmere buku sa meračima buke na licu mesta, da naplaćuju kazne ili zatvore objekat za koji se ustanovi da je izvor nepropisne buke. Ovaj zakon će omogućiti rad ugostiteljskim objektima, ali i zaštititi građane koji su nemali broj godina trpeli teror. Zato smo i stali na stranu građana – naveo je Vesić.

On je istakao da se ovaj zakon ne odnosi samo na sprovođenje mera protiv ugostiteljskih objekata, već da će istim moći da budu kažnjeni i nadležni u industrujskim objektima.

– Na primer, i nadležni koji upravljaju putevima mogu da budu kažnjeni po novom zakonu ako neki auto-put ne bude imao sprovedene mere zaštite od buke – podsetio je zamenik gradonačelnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari