Vesić: Povoljan reprogram starim dužnicima 1

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da će se na sednici Skupštine Beograda razmatrati odluka kojom je uređen reprogram za izmirenje dugovanja po osnovu naknade za građevinsko zemljište, koju su predložili JP „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda” i Gradsko veće.

 

 

 

U ovom trenutku Beogradu razni investitori duguju oko 16 milijardi dinara na osnovu duga i kamata za neizmirenu naknadu za građevinsko zemljište. Polovina tog iznosa, oko osam milijardi dinara, glavni je dug a druga polovina su kamate. U pitanju je neplaćena obaveza za skoro 366 hiljada kvadrata. Naše Javno preduzeće „Direkcija za građevinsko zemljište” vodi nekoliko hiljada sudskih sporova, a neka dugovanja su starija od deset godina – rekao je Vesić i dodao da su sva dugovanja prema gradu nastala u vreme prethodne vlasti i da ne postoji nijedan dinar neplaćene naknade odnosno doprinosa u gradu poslednje dve i po godine.

Najveći deo dugovanja nastao je od 2004. do 2011. godine korišćenjem mogućnosti da se prilikom ugovaranja plati samo 10 odsto ugovorenog iznosa, čime se sticalo pravo na građevinsku dozvolu i otpočinjanje izgradnje. Posle izmirenja prve rate i dobijanja građevinske dozvole, neki investitori su prestajali sa plaćanjem, objekte su završavali i u određenom broju ih prodavali na tržištu nekretnina, a obaveze prema Direkciji za građevinsko zemljište ostale su neizmirene. Tadašnja direkcija u velikom broju slučajeva nije ni pokušavala da naplati neizmirene obaveze od njih. To je bila organizovana pljačka gradskog budžeta u kojoj su učestvovali ne samo nesavesni investitori već i mnogi iz tadašnjih gradskih struktura – rekao je Vesić i dodao da su tada gradske vlasti imale praksu da u vreme zaključivanja ovakvih ugovora investitori kao sredstvo obezbeđenja dostavljaju menice za fizička lica i ugovorna ovlašćenja za pravna lica.

Aktiviranjem ovih instrumenata nije se postizalo mnogo, jer se na taj način samo blokira račun dužnika, a potraživanje ostaje nenaplaćeno. Zato danas direkcija vodi nekoliko hiljada sudskih postupaka za naplatu potraživanja od investitora koji na ovakav način špekulišu i izbegavaju ugovorne obaveze, a njima se za period kašnjenja u plaćanju obračunava zatezna kamata – poručio je gradski menadžer.

Vesić je rekao da je Grad Beograd pre skoro tri godine preduzeo niz mera da se ovakva praksa prekine, među kojima su i one da „smo tražili hipoteku kao garanciju za gradsku naknadu, da nismo dozvoljavali da se izda upotrebna dozvola bez dokaza da su sve obaveze prema gradu plaćene, kao i da smo upisivali zabeležbu o sporu u katastru na sve izgrađene objekte za koje nije plaćena naknada za građevinsko zemljište kako bi potencijalni kupci znali da kupuju stanove za koje nije plaćena naknada”.

Posledica ovakve odgovorne politike je da u poslednje dve i po godine naše javno preduzeće Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda nema nijedan spor sa investitorima odnosno da nemamo nijedan dinar neplaćenih obaveza prema gradu – izjavio je gradski menadžer.

Kako bismo rešili problem nasleđenog duga, odlučili smo da ponudimo reprogram svim starim dužnicima. Zato će Grad Beograd, ukoliko odbornici usvoje ovu odluku, investitorima koji imaju dospeli neizmireni dug na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ponuditi da glavnicu duga izmire u roku od godinu dana, čime stiču pravo na otpis kamate, uz obavezu da redovno, u jednakim mesečnim ratama, izmiruju glavni dug, uz dostavu instrumenata obezbeđenja u vidu bankarske garancije ili hipoteke. Ukoliko dug plate odjednom, u roku od četiri meseca, dužnici stiču pravo na otpis kamate, ali i na popust od 50 odsto glavnog duga – rekao je Goran Vesić i dodao da je Zakonom o planiranju i izgradnju smanjena cena doprinosa za građevinsko zemljište u Beogradu, tako da će stari dužnici koji duguju za naknadu i sa smanjenjem od 50 odsto glavnice biti u visini sadašnjih doprinosa koji bi se danas platili za istu lokaciju.

Gradski menadžer je poručio da je ovo velika šansa za fizička i pravna lica koja su ostala dužna gradu da pod veoma povoljnim uslovima reše dugovanje i da nove prilike neće biti.

Pozivam sve investitore koji imaju sudski spor sa direkcijom da iskoriste ovu ponudu koju će dobiti od grada i da isplate svoje obaveze. Ponuda je veoma poštena i povoljna i uzima u obzir interese i grada i dužnika. Dužnici koji ne iskoriste ovu ponudu rizikuju nastavak sudskog spora koji sigurno gube, naplatu čitavog duga sa zateznim kamatama, zaplenu imovine na ime izmirenja duga i nemogućnost da bilo šta rade sa gradom u budućnosti jer će grad napraviti crnu listu nesavesnih investitora – poručio je Vesić i dodao da Grad Beograd očekuje da će ovim reprogramom naplatiti do četiri milijarde dinara, koje će se uložiti u nedostajuću gradsku infrastrukturu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari