Vesić: Stanari Bloka 37 su u pravu, grad spreman da obešteti investitora 1Foto: Beta/Sonja Kamenković

Stanari novobeogradskog Bloka 37 i ovog jutra dežuraju na gradilištu u tom bloku zbog spora sa investitorom koji je pokušao da nastavi izgradjnu velike građevine ispred njihovih zgrada.

Građani dežuraju na smenu, a reporter N1 javio je da nije primetio prisustvo policije.

O tome šta se dešavalo od četvrtka uveče do jutros, za N1 je govorio upravnik jedne od zgrada u Bloku 37 Aleksandar Angelovski.

On kaže da su svi stanari bloka „u pripravnosti“.

Od juče posle protesta imali smo naše obezbeđenje, Blok 37 ova poslednja dva dana je u nekoj formi vanrednog stanja, naročito juče kada je došlo do usijanja atmosfere. Koliko vidimo, investitor i dalje pokušava da privatnim obezbeđenjem zaplaši stanare, ali od toga nema ništa“, kazao je Angelovski.

To je, kako kaže, još više podiglo tenzije.

„Da se na silu nešto gradi, to nema rezultata. Pogledajte Bulevar Milutina Milankovića, nigde takav objekat se ne gradi na ovoj strani“, dodaje.

Vesić: Stanari Bloka 37 su u pravu, grad spreman da obešteti investitora 2
Foto: N1

Na pitanje da li su saznali nešto od sinoć do jutros, kaže:

„Jedino smo iz Beogradske hronike saznali da je Vesić izneo podatak da je nas zahtev u Ministarstvu građevinarstva, da je on prihvaćn, da se vodi postupak, neko rešenje je dobijeno, ali ne znamo kakav je sadržaj, nadamo se da će biti povoljno po nas“.

Inače, na terasama zgrada u bloku, stanari su postavili tranparente sa natpisom: „Nećemo da budemo zazidani“ i „Gde si sad Gangula“.

„Ljudi samo pokušavaju da pokažu sta misle. Mi nikog ne ugrožavamo, ne razumem izvođača radova, kad bi neko ispred njegove kuće to radio, da li bi aplaudirao. Ne znam zašto ne prihvate neku od varijanti koje nudi Grad, oni su spremni da vrate investitoru do poslednjeg dinara koji je uložio“, naveo je sagovornik N1.

Najavio je da će građani nastaviti da dežuraju po smenama i da neće odustati.

„Bićemo i danas ovde, u velikom broju… Dežuramo po smenama. I danju i noću bićemo ovde dok se ne nađe rešenje“, rekao je Angelovski.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da su u potpunosti u pravu građani koji protestuju protiv izgradnje zgrade u novobeogradskom Bloku 37 i poručio investitoru da još stoji ponuda da ga grad obešteti za ulaganja.

Investitor je u četvrtak pokušao da nastavi radove na tom gradilištu, iako je s gradom dogovoreno da oni budu pauzirani do pronalaženja prihvatljivog rešenja, što je dovelo do svađe i guranja stanara sa privatnim obezbeđenjem koje je angažovala austrijska kompanija.

U četvrtak uveče održan je mirni protest na kojem su nezadovoljni gradjani poručili da neće odustati sve dok ne dobiju garanciju da će radovi biti obustavljeni do postizanja kompromisnog rešenja, javila je TV N1.

„Moja pozicija nije nimalo laka, investitor ima sve dozvole i ima pravo da gradi. S druge strane, ja mislim da zgradi tog gabarita nije mestu u Bloku 37 jer ona potpuno zatvara sve zgrade tamo“, kazao je Vesić za TV Prva.

Vesić je istakao da je grad spreman da obešteti investitora za novac koji je uložio na toj lokaciji.

„Ta moja ponuda još uvek stoji, ukoliko je spreman da razgovaramo. Grad je spreman da tu ponudu brzo realizuje. Na taj način je rešen problem sa parkom na Banovom brdu“, naglasio je Vesić.

Vesić je rekao da investitor nije trebalo da prekrši dogovor i nastavi radove već da sačeka odgovor nadležnih na upite građana da li je građevinska dozvola za taj objekat izdata u skladu sa zakonom.

„Moja poruka investitoru je da sačeka, da stoji ponuda grada i da neće izgubiti novac. Beograd zavisi od investicija, da se gradi i ne možemo na svakom mestu da zaustavljamo gradnju. Ovde sam stao na stranu gradjana jer su u potpunosti u pravu. Neverovatno kolika je ta zgrada i ne znam kako je došlo do toga da se dozvoli da se tu podigne takva zgrada“, istakao je Vesić.

Vesić je pozvao građane da budu dostojanstveni i da ne nasedaju na provokacije, „naročito političke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari