Vesić: Zakon o stanovanju krajem novembra 1Foto: D. Majstorović

Zakon o stanovanju, čije je donošenje inicirao Grad Beograd, ove nedelje usvojila je Vlada Srbije i očekujemo da će se naći u skupštinskoj proceduri do kraja meseca, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

On je gostujući na Radiju Studija B precizirao da će ovaj zakon uvesti red u održavanje stambenih zgrada, prenosi BeoInfo.

– Uvodi se javni interes u uređenje fasada, liftova i javnih krovova što će nama kao Gradu omogućiti da kreiramo čitav niz programa zajedno sa građanima. Pored toga više neće moći da postoje zgrade u kojima nema skupštine stanara, a tamo gde ona nije formirana lokalna samouprava će postavljati privremenog upravnika koji obavlja poslove u ime skupštine stanara – rekao je Vesić.

Kako navodi BeoInfo, Vesić je pojasnio da su promenjena i pravila u radu skupštine stanara i sada će većinska odluka važiti apsolutno za sve pa neće moći, kao što je do sada bio slučaj,  jedan stanar da je blokira.

– Uvođenjem javnog interesa kada su u pitanju hitne intervencije omogućiće se ulazak u stan u kojem je problem koji utiče i na druge stanove poput curenja vode pa će se kvar lakše popravljati. Pored toga više neće postojati predsednik skupštine stanara već upravnik zgrade koji će biti jedan od stanara. Stanari, međutim, imaju i mogućnost da izaberu i profesionalnog upravitelja što znači da će neko stručno da se bavi održavanjem zgrade. Uvodi se i komora profesionalnih upravitelja koja će biti pri privrednoj komori i ti ljudi će proći posebne obuke. Verujem da će stanari novih zgrada želeti da imaju stručne ljude poput domara koji će se brinuti o njihovom održavanju – rekao je Vesić i dodao da zgrade koje imaju manje od pet stanova neće morati da formiraju skupštine stanara već će samo jedan od njih biti postavljen za upravitelja.

Govoreći o prvom konkursu Fonda za mlade talente grada Beograda koji se u ponedeljak završava, Vesić je naglasio da se prijavilo puno dece i precizirao da se konkurs odnosi samo na srednjoškolce.

-Konkurs je u tri kategorije, jedna se odnosi na nabavku instrumenta ili sportskog rekvizita, druga na učestvovanje na međunarodnim takmičenjima, a treća na usavršavanje. Očekujem da će zaista sredstva dobiti ona deca koja to najviše i zaslužuju – rekao je gradski menadžer.

On je podsetio da je povod za osnivanje Fonda za mlade talente bio slučaj devojčice Jovane Savić koja je svirala u Knez Mihailovoj ulici kako bi zaradila novac za novi instrument kao i da se on lično angažovao i obezbedio joj violinu. Kako je istakao, mnogo je talentovane dece koja nemaju uslova da svoj talenat razviju i to je razlog što je Skupština grada prošle godine osnovala Fond za mlade talente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari