Došlo je vreme da građani, posebno vozači, manje strepe od saobraćajne policije, a više od skrivenih video kamera koje će uskoro biti razasute na svim frekventnijim gradskim saobraćajnicama. To se pre svega odnosi na takozvane žute trake. Trenutno su pod video nadzorom četiri saobraćajnice u gradu, a kamere će uskoro biti postavljene u još 25 ulica sa žutim trakama.


Kamere su zasad postavljene u Bulevaru despota Stefana, Bulevaru vojvode Mišića, Bulevaru Mihajla Pupina i na Brankovom mostu. U Beogradu 29 ulica ima žute trake, a režim zabrane u pojedinim ulicama važi non-stop, a u nekim samo u vreme špiceva: od 7 do 9 i od 14 do 18 sati.

Sve u svemu ceo sistem osmišljen je tako da bi se izbegla ona mučna „ubeđivanja“ i svađe vozača koji su učinili prekršaj i saobraćajnih policajaca. Naime, u bazu podataka Komandno-operativnog centra ubačeni su registarski brojevi svih vozila koja imaju pravo da se kreću u žutoj traci. To su autobusi gradskog prevoza, taksi i vozila hitne pomoći, policije, vojske, vatrogasaca.

Kada sistem registruje vozilo čija tablica nije u bazi podataka, registarski broj tog vozila automatski se prebacuje u folder za prekršaje, a napravljen snimak neoboriv je dokaz o učinjenom prekršaju. Ako kazna ne bude plaćena u roku od osam dana, video zapis prekršaja biće prosleđeni sudiji za prekršaje.

U Upravi saobraćajne policije Policijske uprave za grad Beograd kažu da će građanima pokazivati više fotografija, na kojima će biti naznačen datum, vreme, geografska širina, dužina, kako bi se dobio precizan dokaz da se vozilo kretalo žutom trakom, a ne da je zaustavljeno u žutoj traci.

Od kada je 20. novembra pooštrena kontrola žutih traka, podneto je više od 2.000 prijava. Stručnjaci inače procenjuju da ukoliko bi se pravilo žute trake u potpunosti poštovalo, prohodnost gradskog prevoza poboljšala bi se za 50 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari