Odbornici Skupštine opštine Zemun izabrali su Branislava Prostrana za predsednika te gradske opštine. Prostran je izabran glasovima 31 odbornika, od ukupno 49 prisutnih.

Za zamenika predsednika opštine odbornici su izabrali Karla Kvapila iz Socijalističke partije Srbije, a izabrano je i devet članova opštinskog veća, koje čine Damir Kovačević, Milan Bojović, Dejan Matić, Vladimir Kostić, Milosav Stamenov i Dejan Vujsić, svi ispred Srpske napredne stranke. Predstavnici PUPS, SPS i JS su Dragana Andulajević i Branislav Paunović, a ispred koalicije oko DSS, izabran je Dušan Blagojević.

Prostran je novinarima najavio otvaranje Kancelarije za saradnju sa građanima koja će se baviti rešavanjem njihovih problema. Govoreći o imenovanju direktora javnih preduzeća, Prostran je rekao da će oni biti izabrani u skladu sa koalicionim sporazumom, a da će glavni kriterijum biti stručnost.

Među novim direktorima javnih preduzeća biće i onih koji nisu članovi nijedne partije, rekao je Prostran. Prostran je iz Srpske napredne stranke, a za predsednika opštine predložila ga je vladajuća koalicija koju čine Srpska napredna stranka i koalicija oko DSS i SPS.

Branislav Prostran je rođen 1976. godine, diplomirani je menadžer i privatni preduzetnik. Obavljao je funkciju menadžera opštine Zemun. U SO Zemun SNS ima 23 mandata, lista Za evropski Zemun 15 odbornika. Po četiri mandata imaju koalicija SPS-PUPS-JS, koalicija DSS-NS-NP i G17 plus, dok SRS ima šest odbornika. Jedan mandat je osvojila Lista za toleranciju Rasima Ljajića.

Odbornik Zdenko Štromar, jedini sa Liste za toleranciju Rasima Ljajića, zatražio je da se u najskorije vreme obezbede uslovi za javna okupljanja građana u prostorijama za tu namenu, koje su oduzete 1997. godine odlukama vlasti SRS.

Lokalna vlast u toj beogradskoj opštini konstituisana je u sredu izborom Branislava Tutuša za predsednika Skupštine opštine Zemun i Živote Jocića za sekretara. Na toj sednici su verifikovani mandati 57 odbornika koliko ukupno ima SO Zemun.

Novi kadrovi

Posao javnog pravobranioca opštine Zemun u narednom periodu obavljaće Zoran Lukić, diplomirani pravnik, a za zamenika javnog pravobranioca izabran je Nikola Radovac, diplomirani pravnik. Novi glavni i odgovorni urednik „Zemunskih novina’’ je Jadranka Joksimović, a njen zamenik je Miloje Jovanović. Za vršioca dužnosti direktora JP „Poslovni prostor Zemun’’ imenovan je Aleksandar Cincar-Poposki.

Pop-Lazić: Pravi predsednik biće Vučić

Poslanica Srpske radikalne stranke Gordana Pop-Lazić ocenila je juče da će pravi predsednik opštine Zemun biti funkcioner SNS Aleksandar Vučić, a ne Prostran, kandidat nove vladajuće većine u toj opštini. Na konferenciji za novinare, Pop-Lazić je ocenila da je nova odbornička većina u Skupštini opštine Zemun za novog predsednika izabrala „marionetu“, a Vučić će biti pravi predsednik.

Pop-Lazić je rekla da će odbornici SRS u Skupštini opštine Zemun biti snažna opozicija, bez obzira na broj odbornika, i da će se boriti protiv svih „nezakonitih odluka“ nove opštinkse vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari