Svi beogradski osnovci dobiće na početku školske godine po dva kompleta besplatnih udžbenika, a u svim školama će do septembra biti ugrađeni ormarići, gde će moći da se odlažu udžbenici. Tako će se kućni budžet, ali i učeničke torbe rasteretiti, jer će u njima biti samo zbirke za domaće zadatke i školski pribor, koji će roditelje koštati između 2.400 i 17.000 dinara.


Beogradske knjižare su opremljene i sa velikim i raznovrsnim izborom dočekuju kraj školskog raspusta, a kažu da se cene nisu drastično povećale u odnosu na prošlu godinu. Samo za najosnovniju opremu i pribor – ranac, sveske i pernicu sa svim potrebnim stvarima potrebno je izdvojiti od 1.700 do 14.500 dinara, a budući da su svakom učeniku tokom godine neophodni i flomasteri, vodene boje, tempere, bojice i blok za crtanje, treba izdvojiti još između 600 i 2.400 dinara.

Cene najviše variraju kada je reč o školskim rančevima, koji su neizbežni kao stavka za kupovinu, bar kada se radi o prvacima. Cene se kreću između 850 i 9.000 dinara u zavisnosti od toga da li imaju ojačanje, da li su anatomski, a najskuplji su oni sa sistemom putne torbe, koji ne moraju da se nose na leđima, već zahvaljujući točkićima mogu i da se vuku po putu. U jednoj beogradskoj knjižari rekli su nam da se roditelji najčešće odlučuju ili za najjeftinije ili za najskuplje.

– Uglavnom idu iz krajnosti u krajnost. Ili kupe ove rančeve za 800 dinara, pa računaju da će se pocepati, pa će sledeće godine kupiti novi, ili kupe najskuplji, ali računaju da su mirni bar za nekoliko godina – rekla nam je Lidija Radisavljević, prodavačica u knjižari „Vini Pu“ na Vračaru.

Pored knjižara školska oprema tražena je i na buvljaku ili u hipermarketima, gde se pojedini artikli mogu naći po nižim cenama. Takođe, tu su i prodavnice mešovite robe u kojima se po istoj ceni – za po 150 dinara može pazariti 8 svezaka, pernica, tempere, vodene boje ili flomasteri, a školski ranac se može naći i za 300 dinara. Za sada, knjižare još uvek nisu prepune, jer se navala roditelja i đaka očekuje tek od septembra, kada će osnovci i saznati od svojih učitelja i nastavnika šta im sve tačno od opreme treba.

– Za sada uglavnom dolaze i raspituju se o cenama, kako ih školska godina ne bi uhvatila nespremne. Ali, kad deca krenu u školu, tad će nastati gužve, koje uglavnom traju sve do oktobra – rekli su nam u jednoj beogradskoj knjižari.

Ormarići u svim školama

Do septembra u svih 179 osnovnih škola na teritoriji Beograda biće ugrađeni đački ormarići za odlaganje udžbenika. Proizvedeni su od dekapiranog lima, plastificirani su i raznobojni, a svrha im je da đaci ne moraju da nose udžbenike na relaciji kuća – škola, već da imaju svoj prostor u školi u kojima će ih ostaviti. Odluka o njihovom ugrađivanju, kako su rekli u gradskoj upravi, doneta je zbog fizičkog zdravlja dece, jer već dugo godina unazad, lekari i psiholozi ukazuju da nošenje teške školske torbe dovodi do deformiteta kičme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari