Šetnja kroz beogradsku varoš i tvrđavu, antički Singidunum ili stari Zemun samo su neki od predloga Turističke organizacije Beograda kako Beograđani da provedu vikend koji je pred nama. Dvočasovno razgledanje pomenutih beogradskih atrakcija, na srpskom i engleskom jeziku košta 200 dinara.


Kroz turu razgledanja varoši i tvrđave, uz pomoć vodiča turisti će moći da saznaju nešto što možda nisu ni znali o istoriji grada, arhitekturi i životu Beograđana. Ova tura obuhvata uže jezgro grada, tvrđavu, Sabornu crkvu, Patrijarški dvor, Konak kneginje Ljubice i najveći zeleni pojas Beograda, park Kalemegdan. Polazak je svake subote ispred Palate Albanija u 11 sati.

Još u neolitu ljudi su koristili pogodan položaj pored reke i osnovali naselje koje se u doba Kelta i Rimljana zvalo Taurunum. Najviša tačka, sa koje se pruža pogled na ceo Zemun, Dunav i Beograd, po predanjima se pamti kao naselje ribara, zanatlija i piljara. A danas, svojim kulturno-istorijskim spomenicima i tradicionalnom gostoljubivošću prima mnogobrojne posetioce koji uživaju u nacionalnoj kuhinji i prisnoj atmosferi njegovih restorana. Ova šetnja starim Zemunom počinje sa Magistarskog trga svake subote od 16 sati, a karte se mogu kupiti kod vodiča.

Oni koji se odluče da nedeljno prepodne provedu šetajući antičkim Singidunumom, u 11 sati kod spomenika knezu Mihailu čekaće ih turisički vodič, koji će ih upoznati sa ostacima moćnog grada, koji su sagradili Rimljani u 1. veku nove ere, a na kojima danas leži moderni Beograd. Pod našim stopama, na pravcu od Trga Republike do Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan, sigurno se nalaze rimske lampe, keramičke posude, ostaci ognjišta, legionarske barake, rovovi, peći, rimski grobovi i trase bedema. Karte za ovu maršutu prodaju se u TIC u Knez Mihailovoj broj 6.

Besplatna vožnja tamvajem zvanim Beograd

Petkom od 19 sati i subotom od 17 organizuju se po dve ture razgledanja grada tramvajem zvanim Beograd. Jednočasovna vožnja, koja startuje kod zološkog vrta je besplatna, a broj mesta je ograničen na 25. Putnici mogu da se prijave u Turističko informativnom centru, radnim danima od 9 do 21 sat i nedeljom od 10 do 15 sati, potrebno je samo da sa sobom ponesu ličnu kartu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari