Zbog izmeštanja trolejbuskog saobraćaja večeras novi protest na Dorćolu 1Ilustracija: Pixabay/Free-Photos

Stanovnici donjeg Dorćola organizovaće večeras od 18 časova novi protest na uglu Ulica Žorža Klemansoa i Gundulićevog venca povodom namera gradske vlasti da sav trolejbuski saobraćaj izmeste sa Studentskog trga na donji Dorcol.

Radovi koji su počeli na Dorćolu na izgradnji nove trase trolejbuskog saobraćaja, od 20. novembra, kako kažu stanari, u Ulicama Žorža Klemensoa, Gundulićevog venca, Venizelosove, Dunavske, Poenkareove, pojavile su se iskopane rupe i stubovi koji će služiti za postavljanje trolejbuske mreže. Oni strahuju da ukoliko bi se plan gradskih vlasti realizovao, ovaj deo Beograda značajno bi izmenio svoj izgled i način funkcionisanja.

„Postojeće izmene u saobraćaju, već sada čine svakodnevni život teškim i komplikovanim. Stanovnici ovog kraja strahuju da upravo tajnost pod kojom su radovi započeti ukazuje na to da se planira seča stabala, uklanjanje parking mesta i trotoara, kao što je ranije bio slučaj i u drugim delovima grada“, ističu stanovnici donjeg Dorćola u saopštenju.

Oni zahtevaju da se pokrene javna i stručna rasprava, na nivou celokupnog Starog grada i Dorćola u vezi sa problemom izmeštanja saobraćaja sa Studentskog trga, i da se u takvom forumu donese rešenje koje je najbolje za sve stanovnike ovog dela grada.

„Nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika stanara donjeg Dorćola sa gradskim institucijama, gradski urbanista Marko Stojčić i gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović su obećali da će se pritužbe uzeti u obzir i da oni sami izaći će na ulice Dorćola kako bi se uverili kakvo je zaista stanje na terenu. Takođe, obećano je i privremeno obustavljanje radova u trajanju od 5 dana. Međutim, radnici su se ovog jutra ponovo pojavili u ulicama Žorža Klemansoa i Dobračinoj sa kojih su se povukli tek nakon reakcije organizovanih stanara okolnih ulica“, naveli su stanari i pozvali građane na večerašnji protest kako bi uputili poruku gradskim institucijama da se stanovnici ovog kraja neće povući sa ulica i dozvoliti dalje radove.

Oni pozivaju nadležne institucije da se izjasne o ovim zahtevima, ovoga puta uz pisane garancije da će radovi biti obustavljeni do postizanja dogovora o zahtevima koji su izneti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari