U sklopu tradicionalne biciklističke vožnje pod nazivom „Kritična masa“ 300 biciklista se juče po 43. put provozalo beogradskim ulicama, ovaj put do Kalemegdanske tvrđave. Biciklisti su pod sloganom „Park, ne Parking“ ukazali na pretvaranje zelene površine kod Leopoldove kapije u parking sa 114 mesta Javno komunalog preduzeća „Parking servis“.


Biciklisti su istakli da to nije praksa u gradovima koji misle o dobrobiti svih građana, a ne samo vozača automobila te da zelene površine i kulturno istorijski spomenici nisu mesto gde treba povećati kapacitet parkirališta.

Biciklisti su reagovali i povodom najave izgradnje četiri nove garaže koje treba da se grade kod Studentskog trga, Kosovske, Skerlićeve i Đeram pijace. Zajedno sa udruženjima slepih i slabovidih, osoba sa invaliditetom, udruženjima roditelja i ostalim nevladinim organizacijama koje se bave ekologijom i javnim prostorom, ukazali su da u gradovima koji brinu o svim svojim stanovnicima i pristupačnosti jedno parking mesto u javnoj podzemnoj garaži treba zameniti jednim uklonjenim parking mestom sa ulice ili trotoara.

Oni traže od gradskle uprave i JKP Parking servisa da i oni budu uključeni u proces planiranja izgradnje garaža i da se njihovi zahtevi i predlozi uzmu u obzir.

Kritična masa je zajednička biciklistička vožnja koja se odvija u više od 300 gradova širom sveta, sa ciljem da skrene pažnju na probleme sa kojima se biciklisti i biciklistkinje susreću u svakodnevnom saobraćaju. U Beogradu se održava svake poslednje subote u mesecu sa početkom od 17 sati sa Trga Republike, a u regionu u Novom Sadu, Šapcu, Skoplju i Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari