Privredni sud u Beogradu doneo je odluku o spornom vlasništvu zgrade u Bulevaru kralja Aleksandra broj 174, i utvrdio je da je njen vlasnik grad Beograd. Novom presudom od 24. maja ove godine, sud je istovremeno obavezao firmu „Pelat“, čiji je vlasnik Veselin Sjekloća, savetnik ministra Velimira Ilića, da se iseli iz nje i zgradu preda vlasniku – gradu Beogradu.


U februaru ove godine, gradu Beogradu je na osnovu rešenja Privrednog apelacionog suda u Beogradu oduzet ovaj poslovni prostor vredan oko 14 miliona evra i predat Sjekloći posle pravnog skandala koji traje još od 2008., kaže se u saopštenju Grada.

Zbog neplaćanja zakupa, duži niz godina sud je 2008. godine doneo presudu da iz tog prostora iseli RK Omnis, jednu od firmi Veselina Sjekloće zbog ukupnog duga od preko 100 miliona dinara. Na izvršenje te presude grad Beograd je čekao tri godine i ono je sprovedeno 23. septembra 2011.

Kako se navodi u saopštenju, na osnovu nezakonite presude bivšeg Trećeg opštinskog suda u Beogradu, Veselin Sjekloća je postao vlasnik ovog poslovnog prostora tako što je tužio lice za koje je znao da nije vlasnik, pri tom svesno izbegao činjenicu da je vlasnik grad Beograd. Tako Grad nije imao saznanja da je njegova imovina predmet spora, pa je na osnovu takve nezakonite presude Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, kršeći sve zakonske propise, upisalo pravo svojine Veselinu Sjekloći.

Odlukom Privrednog suda u Beogradu potvrđena je zakonitost izvršenja iz 2011, ali je, navodi se dalje, skandaloznim rešenjem Privrednog apelacionog suda od januara ove godine naloženo gradu Beogradu da preda poslovni prostor. To rešenje je jedinstveno u sudskoj praksi jer se sudsko izvršenje proglasilo protivpravnom radnjom, a u sporovima bilo koje od mnogobrojnih firmi Veselina Sjekloće u većini slučajeva je odlučivalo isto sudsko veće Privrednog apelacionog suda u Beogradu.

Na novu presudu Privrednog suda od 24. maja 2013 godine može se izjaviti žalba Privrednom apelacionom sudu u Beogradu, ali se grad Beograd nada da će, ukoliko do toga dođe, ponovni postupak pred drugostepenim Privrednim apelacionim sudom u Beogradu biti vođen uz uvažavanje činjenica i u skladu sa zakonom, bez povrede prava na pravično suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari