Dan državnosti – godišnjica Sretenjskog Ustava: Šta proslavljamo 15. i 16. februara?

Ostavite komentar


  1. Dimitrije Davidović je „copu – paste“ francuski ustav, najmoderniji ustav tog doba. Umro je u bedi, zaboravljen od svih 1838. godine čim je usvojen oktroisani Turski ustav.

  2. Po kom kalendaru se slavi ovaj praznik? …ne moze malo julijanski malo gregorijandki..izjednacite kalendare

  3. A). Sretenje 15.Februar treba da bude Dan OBNOVE državnosti i ustavnosti Srbije..
    B).DAN DRŽAVNOSTI mora biti 20. MAJ dan kada je 1221. Sveti Sava u Žiči krunisao brata Stefana Prvovenčanog sa pravoslavnom kraljevskom krunom i po ovlašćenju carigradskog Patrijarha. Prethodno je 1217. Stefan krunisan krunom-vencom od rimskog Pape, što nije bilo dovoljno da ga prizna sav hrišćanski svet !!
    C). DAN USTAVNOSTI mora biti 21.MAJ jer je na taj dan 1349. Car Dušan u Skoplju proglasio Zakonik koji je bio kodifikacija Istočno-romejskog i Zapadno-rimskog prava, sa srpskim običajnim pravom !!

    1. Vase razmisljanje je jako subjektivno i zasnivano na ideji o apstraktnoj „nebeskoj naciji“… Pa tada uopste nisu postojali Srbi niti Srbija…

      1. Nekadašnji Srbine, godina je 7527.ovde. ne može Istina da bude subjektivna, mogu da budu subjektivni samo došljaci sa Kavkaza na Helmsko poluostrvo.

        1. „Starosedeoci“…..(došljaci sa Karpata), a nemaju izlaz na more….nema logike.

      2. Postojali su, samo nemaju veze sa današnjom Srbijom, jer je ta Srbija i civilizacija prestala da postoji.

    2. Država Stefana Prvovenčanog nema apsolutno nikakve veze sa današnjom državom Srbijom jer ne postoji nikakav kontinuitet između njih, nego „rupa“ od oko 5 vekova!
      U celoj Evropi, možda jedino Velika Britanija ima kontinuitet kraljevine od XIII veka do dana, a i to je upitno. Možda eventualno još i Holandija i skandinavske kraljevine. Ali Srbija svakako ne!
      Dalje, govoriti o nekakvoj „naciji“ u XIII veku, srpskoj ili drugoj, potpuna je besmislica koja pokazuje teško nepoznavanje istorije ili tešku pristrasnost i besmislen pokušaj da se ondašnja siutacija i događaji nakaleme na današnju.
      U to vreme su postojali samo feudalci i njihovi podanici i nije moglo biti govora ni o kakvoj naciji, možda u najboljem slučaju samo o plemenu, što nije isto što i nacija.
      Pominjete Cara Dušana. Slažem se da bi Dan ustavnosti mogao da bude 21. maj, ali koliko je Car Dušan bio srpski vladar, ako je vladao i delovima teritorija današnje Rumunije, Bugarske i Grčke? (Za Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu ni ne pitam, za vas je sve to verovatno „Stara Srbija“)? Ili da i Rumuniju, Bugarsku i Grčku upišemo pod „srpske zemlje“? Ali šta onda ostaje što nije nikad bilo i ne može biti „srpska zemlja“ Španija? Norveška?

  4. Dan drzavnosti i dan dece obolele od raka. Na zalost i Srbija je obolela od raka…

  5. Nakon „seče knezova“ da bi se zaštitili sebe, knezovi kao ugledni Srbi donose odluku o podizanju Prvog srpskog ustanka, a na mesto vožda silom prilika postavljaju Karađorđa Petrovića uglednog svinjarskog trgovca.
    Valja naglasiti da je tek nakon „seče knezova“ od strane dahija (a da bi zaštitili prvenstveno sebe), knezovi kao ugledni Srbi donose odluku o podizanju Prvog srpskog ustanka. PRVI PUT posle 300 i kusur godina od početka turske okupacije, srpski narod je na silu nateran od strane knezova da pruži organizovan otpor u cilju oslobođenja od turskih dahija. Samo od dahija pustahija i zulumćara, ne od otomanske imperije. Angažovaše i Aliju Glušanca da ih sa svojim bećarima reši dahija a ognjem i mačem poteraše sirotinju raju da se digne protiv dahija za svaki slučaj….sve ostalo je „nacionalna istorija“…..“usta raja ko iz zemlje trava“, dahije se ne nanosaše više svojih glava.

    1. Tako je.
      Često se previđa da Prvi sprski ustanak NIJE podignut protiv sultana i turske vlasti nego protiv lokalnih dahija u Srbiji. Karađorđe i ustanici su čak i pisali sultanu tražeći da ih zaštiti od samovolje dahija.
      Stanje u ondašnoj turskoj carevini bilo takvo da je uticaj centralne carske vlasti Srbiji bio minimalan, a svu vlast su vršile dahije po svom ćefu. Od neprestanog razrezivanja novih poreza i globa, do golog maltretiranja ljudi iz ćefa i hira. Samovolja, bahatost, gramzivost, bezobrazluk i nasilje dahija je dostiglo takav nivo da se to više nije moglo trpeti, a stvar je konačno prevršila meru sečom dela kneževa, što je one preostale nateralo da iz straha za vlastite glave podignu ustanak. Ostalo je, kažu, istorija…
      Ko zna, da je sultan uspeo da ograniči i umiri dahije u Srbiji, možda bismo mi danas bili turski građani, a naš predsednik Tajip Erdogan. Ali to nećemo nikad saznati. Ili možda hoćemo…
      Danas nas ponovo jašu dahije, mada čistokrvne srpske a ne turske, ali izgleda da (još) nemamo knezova dovoljno motivisanih (ili preplašenih) da dignu ustanak. A narod k’o narod. Trpi, pa trpi. U beskraj…

    1. Ali ne zato što je bio loš, nego zato što mu nisu dali šansu.
      Ja dosad nisam uspeo nigde da nađem detaljnije objašnjenje zašto taj Ustav nije „zaživeo“. Kad god je priča o Sretenjskom ustavu, uvek na kraju bude neka rečenica tipa „pod pritiskom sila poput Turske, Austrije i Rusije, Ustav je već u martu stavljen van snage“ itd, itd. i na tome se završava.
      Ali nigde detalja, prvo, zašto je Ustav jedne male i beznačajne državice na Balkanu toliko smetao velikim silama „poput Turske, Austrije i Rusije“ i drugo, na koji način su one (udružene?) uspele da tako munjevito izdejstvuju ukidanje tog Ustava? Preko „domačih izdajnika“ i „stranih plaćenika“, kojih je bilo još u ono vreme?
      Ili ipak „velike sile“ nemaju nikakve veze sa ukidanjem tog Ustava, nego je to u stvari „inside job“ i čisto domaća srpska svinjarija, samo nas je previše sramota da to sebi priznamo?

  6. Acin vašar taštine uzivo na njegovoj tv rts-u!-Pink radije prenosi zadrugu!-Pametno!

  7. Nije Helmsko poluostrvo nego Hemsko poluostrvo. Staro ime Balkana je Hoemus, Hem

  8. Pa posto je vec zastava sa krunom onda srecan ti praznik Kraljevino Srbijo. To je jedno i drugo posle okupacije komunizma sve srpske drzave su nelegelalne, nevazece i nistavne.

  9. Sve drzave posle Kraljevine Srbije su nelegalne nevazece i nistavne, pogotovo nakon okupacije komunizma. Posto je zastava Srbije ustvari zastava Kraljevine Srbije sa krunom, bilo o kom datumu da se radi, to moze da bude samo dan drzavnosti Kraljivne Srbije.

    1. Kraljevina Srbija je toliko kratko postojala da je nju apsurdno pominjati. Po tebi je i Karađorđe bio kralj, smešno.

  10. Gospodjo Selena,tada nije bilo Turske drzave nego Osmanska Imperija! Sultan Mahmut 2 je odobrio nama knezevinu,pod pritiskom drugih tadasnjih Imperija.

  11. Kakve veze ima nekadašnji, za ono vreme veoma napredan Sretenjski Ustav sa ovim današnjim, po potrebama Aleksandra Vučića i njegove despotske vladavine „prekrojenim“ Ustavom? Naravno nikakve pa ne znam zašto uopšte nešto slaviti uz pominjanje časnog Sretenjskog Ustava. Čak i ovaj nakaradni Ustav nezvaničnog vlasnika Srbije- Vučića nimalo ne interesuje. Gazi ga i primenjuje prema svojim nahođenjima i hirovima!

  12. Ne slavimo nista, danas radimo jer bi nam taj dan ionako bio placen a ne radimo u subotu kad ustvari po zakonu i ne bi trebali da radimo i tako, privatnizacija i zakon na delu

  13. srbija nije drzava. drzava ima granice i pravni poredak. ovo je teritorija koju kontrolisu bande. hajducija.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.