U petak 22. oktobra Svečanom akademijom, koja sa održala u prepunoj Velikoj sali požarevačkog Centra za kulturu, završilo se obeležavanje 160. godina postojanja Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu. U sklopu obeležavanja ovog retkog jubileja održana je promocija monografije koju su priredile profesorke Milena Stefanović i Anđelka Stojićević. Bili su tu predsednica Organizacionog odbora proslave jubileja, zamenica gradonačelnika, Vukica Vasić i predsednik Skupštine grada Požarevca Miodrag Ilić. Pomoćnik direktora škole Gordana Vučković kaže da Ekonomsko-trgovinsku školu danas pohađa više od 950 učenika u 32 odelenja koja opslužuju 83 zaposlena.

Svečanoj akademiji pored profesora škole te bivših i sadašnjih učenika, prisustvovali su predstavnici Crkve na čelu sa vladikom Ignjatijem kao i mnogobrojni gosti. Svečana akademija počela je himnom „Bože pravde“ u izvođenju hora „Mozaik“. Posle himne prikazan je film o istorijatu škole. Nakon završetka prikazivanja filma prisutnima se obratio direktor „Ekonomske-trgovinske škole“, Luka Šešum zahvalivši se svima koji su doprineli u radu i podizanju ugleda škole,i koja je dočekala da proslavi 160. godina postojanja. On je podsetio da ovom Svečanom akademijom se završava obeležavanje velikog jubileja škole koji je počeo 01. januara 2010. godine.

– Počevši od januara ove godine, centralnoj proslavi predhodile su i mnoge druge prigodne aktivnosti: Svetosavska akademija, šahovski i sporski turniri, humanitarne akcije, poetsko-muzički recital, literarni konkurs, likovna kolonija i još puno drugih aktivnosti – naglasio je direktor, Šešum i dodao da su se te aktivnosti završile prošlog utorka kada je održano finale kviz-takmičenja učenika iz ekonomske grupe predmeta.

Prisutnima se obratila i zamenica gradonačelnika, Vukica Vasić, koja je bila učenik Ekonomske škole rekavši da je veoma ponosna što je išla u ovu elitnu školu.

– Ponosna sam što sam bila đak Ekonomske škole koja je iznedrila mnogo uglednih ljudi. Na kraju poželela bih, od srca, da ova škola još više napreduje u radu i ostvari još veće ispehe, kao i da proslavi još, mnogo, mnogo ovakvih jubileja- poručila je zamenica gradonačelnika.

Posle oficijalnog programa izveden je kulturno-umetnički program i dodeljena priznanja javnim preduzećima, ustanovama, raznim privatnim firmama, istaknutim pojedincima i prijateljima škole. Proslava se završila svečanim ručkom gde su se profesori svih generacija, bivši učenici i gosti evocirajući uspomene iz bogate istorije škole, zajedno proveselili.

Na kraju su svi učesnici proslave dobili na poklon monografiju „160 godina Ekonomske-trgovinske škole Požarevac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari